Hollande: Fillon saknar värdighet

ANNONS
|

- Jag tänker inte ge mig in i valkampanjen, men det finns en värdighet som man har ett ansvar att respektera. Fillon har gått för långt, säger Hollande till fransk radio.

Turerna är många kring den franska högerns presidentkandidat François Fillon. I en intervju med tv-kanalen France 2 på torsdagskvällen anklagade Fillon president Hollande för att sprida skadlig information om honom till medierna, för att Fillon inte ska väljas till president i vår, rapporterar Le Monde.

ANNONS

- Det finns tidningar i dag som får dokument 48 timmar efter det att de beslagtagits i tillslag mot exempelvis mitt kontor i nationalförsamlingen. Vem ger dem dessa dokument? sade han i intervjun.

Skyller på presidenten

På frågan om han tror att politiker eller rättsväsendet ligger bakom läckorna svarade han:

- Jag är beredd att gå längre än så. Jag skyller på landets president.

Anklagelserna fick Hollande att ilskna till.

"Regeringen har aldrig lagt sig i några rättsprocesser", skrev han i ett uttalande, samtidigt som han fördömde anklagelserna "i de starkaste ordalag".

Utreds för bedrägeri

Fillon är sedan en tid tillbaka föremål för en polisutredning som bland annat omfattar misstankar om grovt bedrägeri och förfalskning. Han anklagas också för missbruk av allmänna medel i samband med att han anställt sin hustru som parlamentsassistent, men förnekar själv att han gjort något olagligt.

Den konservative tidigare premiärministern var till en början favorittippad som vinnare i det franska presidentvalet, men hans stjärna dalade då misstankarna började hopas. Trots högljudda krav på att ge upp sin kandidatur har Fillon vägrat hoppa av. Vid ett möte för drygt två veckor sedan fick han enhälligt stöd från sitt parti.

ANNONS
TT

Fakta: Skandalen runt Fillon

Åklagare började i januari att utreda anklagelser om att offentliga medel använts på ett felaktigt sätt när François Fillons hustru Penelope Fillon arbetade som assistent åt sin make i parlamentet.

De franska satirtidningen Le Canard Enchainé hade då rapporterat om att hustrun inte tycks ha utfört något arbete. Sammanlagt ska Penelope Fillon ha fått ut omkring 500000 euro (omkring 4,8 miljoner svenska kronor), för sin anställning som assistent åt maken och senare åt en annan parlamentsledamot.

I februari begärde åklagare att undersökningsdomare skulle gå vidare med fallet.

Fillon förnekar brott och hävdar att han är utsatt för en förtalskampanj. Han säger att hans fru betalades hundratusentals euro för riktigt arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem jobbet.

Den 14 mars delgavs Fillon misstanke om brott, bland annat för missbruk av offentliga medel.

Skandalen kring Fillon har kommit att kallas "Penelopegate", efter hustrun.

ANNONS