Holger från Göteborg: ”Har sett gator förvandlas till vattenfall”

Gator som förvandlas till vattenfall, människor som ser sina hem och livsverk försvinna. Så beskriver Holger Pyka från Göteborg, som befinner sig i det krisdrabbade området, de senaste dagarna.
– Det är enormt påfrestande att se hur maktlös man är inför såna här händelser, säger han.

ANNONS
|

Holger Pyka kommer från Billdal men bor sedan många år i Wuppertal i den katastrofdrabbade tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, där han arbetar som präst.

Han beskriver hur ovädret slagit mot staden:

– Jag har sett gator förvandlas till vattenfall, manluckor som kastas i luften och bilar som puttas fram.

LÄS MER:Bilderna från ovan som visar kaoset

Staden drabbades av en omfattande översvämning redan 2018, så när det nu varnades för extrema skyfall förstod Holger Pyka vad som kunde ske. Staden ligger vid ån Wupper.

Trots det kom ovädret Bernd som en överraskning.

– Det blev dammbristningar som gjorde att ån svällde upp så enormt. Vanligtvis är det så att man kan vada igenom, vattnen går inte över knäna.

ANNONS

Knepet: Använde sandsäckar

Han beskriver en ”katastrofstämning” i staden under onsdagskvällen och natten.

– Och när man trodde att det värsta var över kom nya meddelanden om dammar som fick släppa vatten, att det skulle komma flodvågor.

Innan han dagen därpå begav sig till jobbet kollade han att alla avloppsbrunnar hemma var tomma.

LÄS MER:”Det gick på en halvtimme och plötsligt var allt översvämmat”

– Sedan ställde jag sandsäckar innanför källardörren, där vattnet kommer in, säger han.

Samma åtgärder vidtogs i kyrkan, med lyckat resultat.

Som församling öppnade man upp lokalerna för allmänheten då innerstaden, som ligger utmed den brustna ån, börjades evakueras.

Folk har mist sina hem

Känslan hos honom själv, samt de han pratar med, är ambivalens.

– Det är enormt påfrestande att se hur maktlös man är inför såna här händelser. Man tänker att det bara är regn och vatten, men se vad de här krafterna åstadkommer. Det kan få en att känna sig väldigt skör och sårbar.

LÄS MER:Översvämningarna i Europa – detta har hänt

– Sedan finns de som är förtvivlade över att de mist sina hem, många småföretagare har fått sina affärslokaler förstörda.

Enligt Holger Pyka finns även en lättnad och tacksamhet i staden, då man klarat sig relativt bra. Tre mil söder om Wuppertal är ödeläggelsen på sina håll total. I Bochum tre mil norr om Wuppertal har det endast kommit mindre regnskurar.

ANNONS

– Vi har inga döda och inga saknade framför allt, säger han.

Tacksam över intresset utifrån

Klimatförändringarna och dess konsekvenser är något som tränger sig på hos allt fler, säger Holger Pyka.

– Väldigt många jag pratar med, som annars är inte är några miljöaktivister, börjar tala om att det här har med klimatförändringar att göra.

På fredagen har läget i Wuppertal stabiliserats något; vattnet har dragit sig tillbaka. Det finns fortfarande gator som inte går att passera och man håller på att pumpa vattnet ut ur källarna.

– Å ena sidan är man lättad, samtidigt är man fortfarande skärrad över att ha sett det.

Enligt Holger Pyka har reaktionerna från omvärlden betytt mycket.

– Folk säger till mig: Det gör skillnad att folk bryr sig. Man känner sig inte lika isolerad när man vet att det finns folk på andra ställen som vet om det och intresserar sig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS