Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hotellet Capri i var en av platserna där diplomater blev sjuka. Arkivbild.

Hjärnskadade på Kuba fortfarande en gåta

Varför 24 amerikanska diplomater på Kuba drabbats av hjärnskador och sjukdom är fortfarande ett mysterium. En ny rapport slår fast – att allt är en gåta.

Läkare i USA vid University of Pennsylvania har undersökt 21 av de 24 diplomaterna, rapporterar The Los Angeles Times.

Studien publicerades förra veckan i Journal of the American Medical Association och konstaterar i alla fall att diplomaterna som var i Havanna drabbats av skador på hjärnan utan några tecken på yttre våld.

Amerikanerna fick alla möjliga symtom, som nedsatt hörsel, huvudvärk, illamående, yrsel och koncentrationssvårigheter. Först påstod USA:s regering att detta berodde på "ljudattacker", men har sedan dess backat på den punkten.

Utrikesdepartementet i USA hävdade att de 24 diplomaterna fick problem efter att ha hört högfrekvent ljud, och känt ett slags tryck över öronen i hotell eller diplomatbostäder på Havanna.

Läkargruppen säger att symtomen som de undersökta uppvisat har ett "oklart ursprung". Men eftersom de 21 har liknande besvär finns det omständigheter, antingen medicinska, psykologiska eller orsaker kopplade till miljön, som möjlig gemensam nämnare, enligt studien.

Symtomen upptäcktes i slutet på 2016 men avslöjades först av utrikesdepartementet i augusti 2017. Som svar utvisade också USA 17 kubanska diplomater från Washington och drog tillbaka större delen av sin egen personal från Havanna.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson vill dra igång ytterligare en utredning om händelserna. Vad en sådan skulle kunna leda till återstår att se.