Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah säger att Saudiarabien ligger bakom den libanesiska premiärministerns avgångsbesked. Arkivbild.

Hizbollah: Saudiarabien bakom al-Hariris avgång

Den politiska krisen i Libanon skruvas nu till ytterligare sedan landets Hizbollah-ledare anklagar Saudiarabien för att ligga bakom den libanesiske premiärministern Saad al-Hariris besked att han avgår.

- Det är tydligt att Saudiarabien ligger bakom beslutet och att det tvingades på premiärminister al-Hariri. Det var inte hans avsikt och inte hans beslut att avgå, säger den shiamuslimska rörelsen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tv-tal på söndagen.

Hizbollah står Saudiarabiens ärkefiende Iran nära.

Det var i lördags som Saad al-Hariri under ett besök i Saudiarabien överraskande meddelade sin avgång – med motiveringen att han fruktar för sitt liv.

Men att det skulle ha funnits en mordkomplott mot premiärministern tillbakavisas på söndagen av Libanons militär.

Enligt Nasrallah förväntas al-Hariri återvända till Libanon på torsdag "om han tillåts".

Premiärminister al-Hariri har sedan förra året lett en bräcklig koalitionsregering tillsammans med Hizbollah. Han själv står nära sunnimuslimska Saudiarabien.

På söndagen kom uppgifter om att Libanons president Michel Aoun – som står Hizbollah nära – inte kommer att acceptera Saad al-Hariris avgång förrän denne återvänder till Libanon.

När al-Hariri meddelade sin avgång i lördags kritiserade han samtidigt Iran och Hizbollah skarpt.

- Ondskan som Iran sprider i regionen kommer att slå tillbaka mot landet, sade han.

- Hizbollah är Irans förlängda arm inte bara i Libanon utan också i andra arabländer