Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Hitlers personliga telefon auktioneras ut

Från början var den svart, senare målades den röd och fick Hitlers namn och ett hakkors ingraverat. Bakelittelefonen från Adolf Hitlers bunker har legat nerpackad i en väska i ett hus på den engelska landsbygden sedan 1945.

Men nu ska tingesten fram i ljuset igen eftersom den kommer säljas på auktion i USA, uppger CNN. Det är auktionshuset Alexander Historical Auctions som fått den tveksamma äran att sälja objektet.

Enligt auktionshuset var det via denna specifika lur som Hitler gav många av sina grymma kommandon under de sista två brinnande åren av andra världskriget.
 

Gick i arv

I katalogen beskrivs telefonen, av märket Siemens, som "förmodligen det mest destruktiva vapnet genom tiderna, som sände miljoner över hela världen till döden".

Telefonen mottogs av den brittiske officeraren Ralph Rayner, som sänts till Berlin för att etablera kontakt med de sovjetiska styrkorna bara några dagar efter krigets slut. Den makabra souveniren, funnen i bunkern bredvid Hitlers säng, gick så småningom i arv till officerarens son Ranulf.

Fick guidad tur

Ralph Rayner fick efter att kontakt upprättats med de sovjetiska styrkorna en guidad tur av det skräckinjagande bunkersystemet under det sönderbombade Berlin. Sannolikt var han den första icke-sovjetiska personen på segrarsidan som trädde in i byggnaden. 

Han erbjöds först Eva Brauns svarta telefon när de nådde makarna Hitlers sovrum, men avböjde med ursäkten att han föredrog rött. Detta roade hans sovjetiska värdar och han fick istället Hitlers telefon som souvenir. Dessutom överräcktes en ännu mer motbjudande "souvenir" – en porslinshund tillverkad av slavarbetare i förintelselägret Dachau. Även denna auktioneras ut samtidigt som telefonen.
 

Sista ordern i telefonen?

Enligt flera vittnesskildringar från personer som var på plats i bunkern, och som Ranulf Rayner hänvisar till i sin berättelse om sin far, var troligen de sista orden Hitler yttrade i telefonen att folkmördarens nyblivne svåger skulle skjutas.

Svågern, general Hermann Fegelein, avrättades den 29 april 1945. Adolf Hitler begick självmord dagen efter. Nazityskland kapitulerade den 8 maj.

Riskerade krigsrätt

Brittiska soldater riskerade krigsrätt om det uppdagades att de plundrade, eller stoppade på sig "souvenirer", i Tyskland efter krigsslutet. Därför gömde Ralph Rayner telefonen och porslinshunden noga i en av sina resväskor, och där blev den kvar.

Auktionshuset uppskattar att lurens försäljningsvärde hamnar på 200 000–300 000 dollar, motsvarande 1,7 miljoner–2,6 miljoner kronor.

De brittiska auktionshusen Sotheby’s och Christie’s har som policy att aldrig handla med nazimemorablia, och brittiska museum, inklusive Imperial War Museum, har inte velat ta emot telefonen ens som gova, berättar Ranulf Rayner för the Times. Därför säljs den nu i USA. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.