Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sydneystranden Coogee en het januaridag under det australiska sommarlovet.

Historiskt het januari i Australien

Medan delar av norra halvklotet plågas av extrem vinterkyla har Australien just genomlidit den varmaste månaden som har uppmätts.

Medeltemperaturen i landet under januari, då södra halvklotets sommar kulminerar, hamnade över 30-strecket – för första gången sedan statistik började föras, skriver Australiens väderbyrå BOM i sin månadssammanfattning.

Andrew Watkins, meteorolog på BOM, säger att Australien aldrig har varit med om något liknande.

"Vi har upplevt en värmebölja i stora delar av landet under större delen av månaden, med nya rekord för både långvarighet och dagliga extremer", säger han enligt byråns sajt.

"Snittemperaturen nationellt var 2,91 grader Celsius över det vanliga", skriver BOM, och tillägger att såväl de högsta temperaturerna på dagarna som de lägsta på nätterna var lika extrema.

De direkta faktorer meteorologerna har kunnat se bakom hettan är ett "ihärdigt högtryck" i Tasmanhavet, som blockerat svalare luftmassor, samt en försenad monsun i norr. Men Watkins tillägger att "den varmare trend som har inneburit att temperaturerna i Australien har ökat med mer än en grad det senaste seklet bidrar också till det ovanligt varma läget".