Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Historien om O J Simpson

O.J. Simpson böjde ned huvudet och lyfte det med ett leende av lättnad. Hans fängelsestraff är över. Sjuttio år gammal är han en fri man. O.J. dömdes till maximala trettiotre år. Nu släpps han ut.

Det var frigivningsnämden i Carson City i Nevada som fattade beslutet. O.J. har tillbringat nio år i fängelset Lovelock Correctional Center för väpnad rån, kidnappning och rån. För mordet på sin exfru Nicole och hennes vän frikändes han 1995.  

I början var det idrotten som förde in honom i rampljuset. Den besvärlige killen som umgicks i halvkriminella kretsar fångades upp och blev snart collegefotbollens golden boy. Den ensamstående mamman kunde släppa taget, pappan var sedan länge borta och dog av aids efter ett trassligt liv som dragartist. Fadern kom ut som homosexuell men sonen tog avstånd. 

O J befann sig mitt uppe i en strålande karriär och hade brutit med den konventionella synen att det inte fanns en väg in i det etablerade vita samhället för en svart man. Tidskriften People beskrev honom redan 1975 som den förste svarte idrottsmannen som blivit en accepterad och medialt älskad superstjärna.
O J , döpt till Orenthal James, fick smeknamnet The Juice. O J kan också vara den amerikanska förkortningen på apelsinjuice.

Känd utanför idrotten

Framgångarna i collegefotbollen förde honom till proffsspelande i Buffalo Bill och NFL och en rad rekord. Han har plats i fotbollens Hall of Fame. Filmroller och reklamkontrakt – som varit helt vikta för vita –gjorde O J till en kändis långt utanför idrotten. Han talade sig varm för bilmärket Chevrolet och sprang i reklamfilmerna genom flygplansterminaler till hyrbolaget Hertz parkering. Han var sportkommentator och en given gäst i de stora tv-bolagens soffor. Han var en eftertraktad gäst i partycirkusen i Hollywood.

Men det var när nyhetshelikoptrarna följde hans vita Ford Bronco 1994 som USA i det närmsta stod stilla. Mil efter mil förföljdes han av ett uppbåd av polisbilar på Los Angeles motorvägar. Det var en tidsfråga innan jakten var slut. Han greps till sist som misstänkt för morden på sin exfru Nicole och hennes vän Ron Goldman. 

O J Simpson nekade. Men hans tidigare våldsamheter mot Nicole var besvärande. Han hade mött unga, vita, blonda Nicole när han fortfarande var gift med sin ungdomskärlek och lämnade hustrun månaderna innan deras knappt tvååriga dotter drunknade i familjens pool. 

Frekventa larm till polis

O J kontrollerade svartsjukt Nicole och var känd för att vara notoriskt otrogen. Larmen till polisen var frekventa från parets bostad på 360 North Rockingham Avenue i mondäna Brentwood i Los Angeles. Nicole anmälde misshandeln, fotodokument visar en blåslagen skrämd kvinna. Till sist kom skilsmässan , Nicole flyttade med de två barnen. En återförening ledde till ytterligare misshandel.

O J förnekade all inblandning i morden. Men vem förutom han – med kännedom om Nicoles vanor, en våldsam historia och manisk övervakning av henne – kunde vara skyldig?

Vi i medieuppbådet följde dramat utanför rättegångsbyggnaden och väntade på att få komma in en stund när väntelistan betades av. För att få se med egna ögon och känna den spända stämningen. Court TV sände direkt och storbilderna utomhus förmedlade vad som hände den till synes lågmälde O J och hans skickliga legala team med Johnnie Cochran och Robert Kardashian, som då befäste Kardashians namn med såpoperan som sentida resultat. O J som under årens lopp kritiserats av de svarta samhället för att aldrig delta i medborgarrättskampen framställdes som den kuvade svarte mannen som det överlägsna  vita USA ville sätta åt.

Frikänd och dömd igen

Frikännandet den 3 oktober 1995 kom som en chock. Familjemedlemmar till de mördade inledde nya rättsprocesser och fick skadestånd. Men O J Simpson var en fri man. 
2007 kom dråpslaget. O J greps, misstänkt för kidnappning och väpnat rån på ett hotell i Las Vegas. O J hävdade att han bara krävt tillbaka idrottstroféer som stulits från honom. Han dömdes 2008 till 33 års fängelse med första möjliga nedskrivning av straffet 20 juli 2017.

Ett av världens mest uppmärksammade rättsfall fortsätter att fascinera och engagera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.