Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En kvinna fläktar sina barn med solfjäder på en buss i Rumänien, där värmeböljan slagit till.

Hettan har krävt liv i Europa

Flera människor har fått sätta livet till de senaste dagarna, när värmeböljor drabbat Europa. Ovanligt höga temperaturer har uppmätts i bland annat Spanien, Italien och Ungern.

Åtminstone fem människor i Italien och Rumänien har dött under augusti som följd av det extrema vädret, rapporterar nyhetsbyrån AFP. På vissa håll har temperaturen regelbundet klättrat upp över 40-graderstrecket, vilket har förvärrat effekterna av den omfattande torka som drabbat Europa under sommaren.

På den grekiska ön Kythera, mellan fastlandet och Kreta, rasar en stor skogsbrand.

I juni bröt skogsbränder ut som kostade 60 människoliv i Portugal.

I Italien har nu antalet intagna på landets sjukhus ökat med mellan 15 och 20 procent jämfört med hur det brukar se ut, som en följd av den senaste värmeböljan, som italienarna döpt till "Lucifer". Minst tre människor har dött – det senaste offret var en kvinna i skidorten Cortina d'Ampezzo. Den höga luftfuktigheten i området ledde till skyfall som fick kvinnans bil att svepas bort.

I Rumänien har två dödsfall kunnat kopplas till väderleken. Bland annat omkom en lantbrukare som kollapsade efter att ha arbetat ute i hettan.

I Frankrike har myndigheter varnat medborgarna och ber dem vara uppmärksamma på riskerna för sjuka och äldre i värmen. 2003 drabbades landet av en värmebölja som beräknades ligga bakom 15 000 förtida dödsfall bland äldre.