Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjeckiens presidentkandidater Jiri Drahos (till vänster) och Milos Zeman (till höger) har drabbat samman i flera tv-debatter under veckan.

Hett och tätt i tjeckiskt val

Politiskt är presidentvalet i Tjeckien inte särskilt tungt. Symboliskt är det desto hetare – i en tät kamp om synen på EU, Ryssland och invandring.

Oavsett om det blir sittande Milos Zeman eller utmanaren Jiri Drahos som vinner helgens presidentval så ligger ändå merparten av den politiska makten i landet hos regeringen.

Runt om i Europa lär ändå olika politiska sidor jubla – eller fnysa – rejält när resultatet är klart på lördagskvällen.

73-årige Zeman stöttar USA:s president Donald Trump och gillar ryske kollegan Vladimir Putin. Han gör gärna affärer med Kina, har kallat flyktingkrisen för en "organiserad invasion" och muslimer för "omöjliga att integrera".

68-årige Drahos ser Putins regim som en fiende och vill att Tjeckien ska bli ett kärnland inom EU. Även han är visserligen motståndare till EU-kommissionens önskan om obligatoriska flyktingkvoter – men anser samtidigt att landet är fullt kapabelt att ta emot de drygt 2 000 asylsökande som det rört sig om.

"Splittrat samhälle"

Opinionsmässigt är det oerhört jämnt. En mätning från institutet Kantar TNS ger Zeman 45,5 procent mot 45 för Drahos.

- Det här är en uppgörelse mellan två fullständigt olika kandidater som representerar två delar av ett tämligen splittrat samhälle, säger Tomas Lebeda från Palacky-universitetet i Olomouc till nyhetsbyrån AFP.

Den sista tv-debatten i torsdags kväll blev het.

- Jag är en kandidat som ser till framtiden. Milos Zeman har inget kvar att ge det här landet, sade Drahos.

- Det är ganska modigt att sträva mot landets högsta post och inte veta något om politik, kontrade Zeman.

Stad mot land

Zeman, som tidigare varit socialdemokratisk premiärminister men senare skapat ett eget mitten-vänsterparti, stöds främst på landsbygden.

Liberale Drahos, som länge lett landets vetenskapsakademi, men saknar politisk erfarenhet, gillas främst i huvudstaden Prag.

- Samhället är verkligen delat 50–50 och allt beror på vilka väljare som gör sitt. För Drahos är det viktigt att de unga i storstäderna går ut och röstar, förklarar politiske analytikern Jiri Pehe för nyhetsbyrån Reuters.