Brittiska underhuset samlas igen sedan hemförlovningen under partiernas höstkonferenser olagligförklarats av Högsta domstolen.
Brittiska underhuset samlas igen sedan hemförlovningen under partiernas höstkonferenser olagligförklarats av Högsta domstolen. Bild: House of Commons/AP/TT

Offensiv Johnson utmanar oppositionen

Känslorna svallar i det brittiska parlamentet när regeringen rasar mot oppositionen, som lika ilsket kräver premiärministerns avgång. Boris Johnson utmanar oppositionen att rösta om misstroende.

ANNONS

Snabbt hemflugen från FN:s generalförsamling i New York tog premiärminister Johnson till orda inför parlamentets underhus på onsdagskvällen.

Någon ånger eller ursäkt blev det inte, trots att Högsta domstolen fastslagit att regeringen agerat olagligt i sitt försök att hemförlova parlamentet i en dryg månad.

I stället gick Johnson på offensiven direkt, i en skarp tirad mot brexitmotståndare och opposition.

– Folket i det här landet ser tydligt vad som pågår. De förstår att parlamentet kommer att fortsätta försena och sabotera förhandlingarna (med EU), anser premiärministern.

– Allmänheten vill inte ha en andra folkomröstning. De vill att vi levererar på resultatet i folkomröstningen. De vill att vi går vidare och lägger brexit bakom oss, säger Johnson.

ANNONS

Misstroenderöst?

Johnson föreslår som väntat att oppositionen ska lägga fram krav på en misstroendeomröstning, gärna redan till på torsdagen.

En av hans talesmän förklarar samtidigt för brittiska journalister att regeringen annars ser det som att parlamentet ger dem grönt ljus för att driva vidare sin brexitstrategi.

Oppositionen tycks emellertid inte vara redo att nappa. Labourledaren Jeremy Corbyn säger ingenting om misstroendet – utan upprepar i stället sitt partis linje att man först och främst vill se till att förhandlingstiden med EU förlängs förbi den 31 oktober, för att undvika ett avtalslöst utträde.

– Ingen kan lita på den här premiärministern. För det här landets bästa borde han avgå, säger Corbyn

– Han säger att han vill ha ett val. Jag vill ha ett val. Men det är enkelt: om han vill ha ett val, ordna i så fall en förlängning (på förhandlingstiden) så kan vi hålla ett val, säger Labourledaren.

"Dött parlament"

Jacob Rees-Mogg, konservativ majoritetsledare i underhuset, meddelade sent på onsdagskvällen att partiet dagen därpå kommer att be parlamentet besluta om ett uppehåll under nästa vecka då Konservativa partiet håller höstkonferens i Manchester.

Onsdagens debatterande blev hätskt och ilsket. Justitiekansler Geoffrey Cox slog an tonen genom att dundra hårt mot oppositionen och hela parlamentet.

ANNONS

– Det här parlamentet är ett dött parlament. Det borde inte sitta längre. Det har inte den moraliska rätten att sitta på de här gröna bänkarna, dundrade Cox i plenisalen.

Modell-skandal

Hårda ord utbyttes även kring en helt ny huvudvärk för premiärminister Johnson. Tidningen Sunday Times avslöjade i helgen nära kopplingar mellan Johnson och en tidigare amerikansk fotomodell som går tillbaka till hans tid som borgmästare i London.

Ex-modellens företag har fått motsvarande drygt en miljon kronor i bidrag från kulturdepartementet, trots att det är osäkert om företaget ens har någon verksamhet i Storbritannien.

Enligt Matt Warman, biträdande it- och kulturminister, har dock Johnson inget med saken att göra.

– Premiärministern och hans stab har inte spelat någon som helst roll i tilldelandet av det här bidraget, hävdade Warman i underhuset.

Wiktor Nummelin/TT

Bakgrund: Stängningen av underhuset

Den 28 augusti meddelade premiärminister Boris Johnson att han vill hålla parlamentet stängt från början av september till 14 oktober – två veckor innan Storbritannien ska lämna EU.

Med anledning av brexit har parlamentet inte stängt på två år. De senaste gångerna det har skett har det gått mellan 5 och 20 dagar mellan stängning och öppning.

Kritikerna, som var många, kallade beskedet för odemokratiskt och för en kupp med syfte att förkorta brexitförhandlingarna.

Tusentals protesterade utanför parlamentet och över en miljon underskrifter mot stängningen samlades in.

Boris Johnsons beslut utmanades i domstol.

Den 24 september meddelade Högsta domstolen att Boris Johnsons begäran att skjuta upp öppningen var olaglig och att det var fel att stoppa parlamentarikerna från att utföra sitt arbete.

Fakta: Styrkeförhållandet i underhuset

Så här ser styrkeförhållandet ut i det brittiska parlamentets underhus just nu:

Fotnot: Republikanska Sinn Féin bojkottar arbetet i parlamentet. De fyra talmännen (en oberoende, två från Labour och en från Konservativa partiet) deltar av tradition inte i omröstningarna.

Källa: Underhuset.

ANNONS