Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Løkke Rasmussen har en het debatt även inom sitt eget parti Venstre efter förra veckans budgetuppgörelse. Arkivbild.

Het debatt om "öde ö" för utvisade

Debattvågorna svallar även inom Danmarks regeringspartier, efter budgetuppgörelsen som innefattar att personer som väntar på utvisning placeras på det som kallas en öde ö.

Det är bland annat utländska brottslingar som i väntan på utvisning ska sättas på Lindholm, en liten ö i en bukt vid södra Själland, ungefär åtta mil söder om Köpenhamn.

- Jag kan förstå att man har problem med det nuvarande utresecentrat Kærshovedgård i Ikast-Brande (på Jylland), men det är likväl opassande att skicka människor till en öde ö, säger Ulrik Wilbek, borgmästare i Viborg, som tillhör regerande Venstre.

- Min människosyn är nog lite annorlunda än den jag upplever i dansk politik just nu i förhållande till utlänningar, säger han till tidningen Jydske Vestkysten.

Han, och många andra, har även ekonomiska invändningar. I många fall dröjer det lång tid innan man kan utvisa människor, och priset per person och år på Lindholm beräknas bli 1,8 miljoner danska kronor.

- För oss kommuner handlar det om att hitta de bästa lösningarna som även är billiga och inte kostar skjortan, som jag har förstått att detta gör.