Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fokus på hemliga dokument. USA:s president Joe Biden återvänder till Vita huset från bostaden i Delaware – där hemligstämplade papper hittats.
Fokus på hemliga dokument. USA:s president Joe Biden återvänder till Vita huset från bostaden i Delaware – där hemligstämplade papper hittats. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Hemliga papperen – en mardröm för Biden

De hittas i garage, i garderober och på golv. Både USA:s president Joe Biden och expresident Donald Trump utreds eftersom de suttit på hemligstämplade dokument de inte borde ha.
Parallellt granskas det komplicerade systemet med hemligstämpling, något som kostar skattebetalare hisnande 18,5 miljarder dollar årligen.

2 116 olika regelböcker för hemligstämpling. 18 underrättelsemyndigheter, alla med egna rutiner. Och över en miljon människor med tillgång till topphemliga dokument.

Systemet för hemligstämpling i USA är minst sagt komplext. Att få en uppfattning om hur många hemliga dokument som är i omlopp är i princip omöjligt, rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN. Många dokument verkar hemligstämplas av bara farten och stämpeln gäller i flera decennier.

Politisk gåva?

I somras initierade Vita huset en översyn, efter det att senatorer larmat om den resurskrävande strukturen. En särskild kommitté håller nu på att undersöka om det är klokt att ha fyra nivåer av hemligstämpling, om kriterierna är relevanta och om rutinerna kan förenklas.

Åtgärden tar inte udden av det faktum att de hemliga papper som hittats hos demokraten Joe Biden är en politisk gåva till Republikanerna och en mardröm för presidenten. Dokument har hittats vid fyra olika tillfällen, i Bidens bostäder i Delaware och i ett kontor han använde i Washington DC efter sin tid som Barack Obamas vicepresident.

– Vi har många frågor, dundrar republikanen James Comer, nybliven ordförande i representanthusets mäktiga revisionsutskott, enligt nyhetsbyrån AP.

"En brottsplats"

Comer har begärt ut besökslistor från presidentbostaden och kallat den "en brottsplats". I ett brev till Vita husets stabschef skriver han att det är "problematiskt att hemliga dokument lagrats på ett olämpligt sätt hemma hos president Biden under åtminstone sex år".

Biden själv är sammanbiten och frustrerad. Han har sagt att upptäckten "förvånar" honom och försäkrat att hans team samarbetar med utredarna. I veckan meddelade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre att hon inte kommenterar ämnet vidare, så länge utredningen pågår.

– Jag hänvisar er till justitiedepartementet och den särskilda utredaren när det gäller den här specifika frågan, sade hon.

Republikanerna å sin sida har sedan i somras tampats med att hantera upptäckten av betydligt fler hemliga dokument på expresident Donald Trumps bostad och anläggning Mar-a-Lago i Florida. Trump meddelade i november att han ställer upp i nästa års presidentval.

Snabba undersökningar?

Både Trumps och Bidens förehavanden undersöks av justitiedepartementet. En oberoende åklagare har tillsatts för att granska utredningen av Trump och hans medarbetare. I Bidens fall har en särskild utredare fått i uppdrag att ta reda på vad som hänt.

Ärendena skiljer sig åt på flera väsentliga punkter. I Trumps fall var det myndigheterna som saknade de hemliga papperen och tog kontakt för att få tillbaka dem. I Bidens fall är det egna jurister som hittat material och kontaktat riksarkivet National Archives för att lämna tillbaka det. Uppsåt anses spela stor roll när fallen avgörs.

Både Demokraterna och Republikanerna hoppas på snabba upplösningar eftersom valrörelsen inför presidentvalet 2024 snart drar i gång. Men faktum kvarstår, konstaterar CNN, de presidentkandidater amerikanerna haft att välja på sedan 2016 – Hillary Clinton, Donald Trump och Joe Biden – har alla ertappats med att olovligen förvara hemliga dokument.

Frågan är hur många andra medborgare som sitter på sådana.

Expresident Donald Trumps anläggning Mar-a-Lago i Florida, där hemligstämplade dokument beslagtogs i somras.
Expresident Donald Trumps anläggning Mar-a-Lago i Florida, där hemligstämplade dokument beslagtogs i somras. Bild: Steve Helber/AP/TT
Några av de dokument som FBI beslagtog på expresident Donald Trumps anläggning Mar-a-Lago i augusti.
Några av de dokument som FBI beslagtog på expresident Donald Trumps anläggning Mar-a-Lago i augusti. Bild: USA:s justitiedepartement/AP/TT

Fakta: Donald Trump, Joe Biden och de hemliga papperen

Både president Joe Biden och expresident Donald Trump har ertappats med att ha behållit hemligstämplade dokument efter sin tid som vicepresident respektive president. Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017, Trump var president mellan 2017 och 2021.

Här är några skillnader i fallen:

Biden: Omkring 20

Trump: över 325

Biden: en handfull

Trump: omkring 60

Biden: Ett privat kontor i Washington DC och bostäder i Delaware.

Trump: I bostaden och på kontoret på anläggningen Mar-a-Lago i Florida.

Biden: Säger sig samarbeta fullt ut.

Trump: Utreds för försök att försvåra för utredarna.

Biden: Egna jurister fann papperen och slog larm till riksarkivet National Archives och justitiedepartementet.

Trump: Riksarkivet kontaktade Trumps jurister och fick en del av materialet. Senare genomförde en husrannsakan då ytterligare dokument beslagtogs.

Källor: CNN, The New York Times, NPR med flera