Hemliga mötet: Sprid inte uppgifter till Trump

Amerikanska underrättelsekällor varnar nu Israel för att vara försiktiga med vilken information man delar med Trumpadministrationen. Anledningen är att man befarar att hemligheter kan läckas till Ryssland och via den vägen till Iran, det rapporterar Ynet.

ANNONS
|

Det som har orsakat oron är de obekräftade uppgifterna om relationen mellan USA:s tillträdande president Donald Trump och Kreml, rapporterar Ynet.

Oron har väckt sig starkare med tiden sedan valet och har nu resulterat i ett hemligt möte mellan amerikanska och israeliska underrättelsetjänstemän.

I mötet ska den amerikanska sidan ha sagt att NSA har "mycket trovärdig information" om att det var de ryska underrättelsetjänsterna FSB och GRU som låg bakom hackningen av demokraternas servrar under valet - något som visade sig vara mycket kostsamt för Hillary Clinton.

Bör uppträda med viss försiktighet

Israelerna varnades av de amerikanska kollegorna att man bör uppträda med viss försiktighet framöver, framförallt när det kommer till att dela med sig av underrättelser med Vita huset, rapporterar Haaretz.

ANNONS

Den amerikanska sidan uppmanade att man bör undvika att bör dela med sig av känsliga källor till USA till den tidpunkt då det är säkertatt Donald Trump inte är kopplad till Ryssland på ett olämpligt vis. De amerikanska kollegorna befarar nämligen att informationen kan nå Iran - en av Israels största rivaler.

Inte nöjd med relationen till Trump

De amerikanskaunderrättelsetjänstemännen uttryckte under mötet en viss förtvivlan över Donald Trumps valvinst. Framförallt för att han ofta öppet gått till attack mot deamerikanska underrättelsetjänsterna.

Senast bara här i veckan i samband med att ett hemligt dokument läckte ut och rapporterades om av CNN och Huffington Post.

"Underrättelsetjänster borde aldrig ha "läckt" ut dessa falska nyheter till allmänheten. En sista chans att ta mig. Lever vi i Nazityskland?", skrev Trump först på Twitter.

På onsdagen höll han sin första presskonferens sedan valet. Då misstänkliggjorde han återigen underrättelsetjänsterna när han tillfrågades om dokumentet av medierna.

– Vem vet, men kanske var det underrättelsetjänsterna, sade han.

ANNONS