Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Människor promenerar hemåt sedan strömavbrottet slagit ut tunnelbanan i Caracas.

Helgdag utlyst i strömlöst Venezuela

Maduroregeringen i Venezuela har utlyst en nationell helgdag med anledning av ett nytt, omfattande strömavbrott. Samtidigt försvarar Ryssland sin militära närvaro i landet, som enligt amerikanska uppgifter består av cybersäkerhetsexperter.

Den venezuelanska befolkningen fick ledigt från arbeten och skolor på tisdagen, då myndigheterna försökte minska belastningen på landets decimerade kraftnät i det andra stora strömavbrottet i landet den här månaden.

Den sittande presidenten Nicolás Maduros socialistregering säger att avbrottet beror på en "attack", precis som förra gången, då man också anklagade USA och oppositionen.

Lamporna slocknade ungefär samtidigt som USA och Ryssland inledde ett ordkrig om de ryska militärer som anlände till Venezuela i flygplan under helgen.

"Litar inte på de egna?"

- Det tycks som att (Maduroregeringen) inte litar på sina egna soldater, eftersom det importerar andra länders. . . och återigen bryter mot grundlagen, säger oppositionsledaren Juan Guaidó, apropå de två flygplan med runt 100 ryska soldater och flera ton militär utrustning som landade i Caracas.

Guaidó gör en koppling till strömavbrottet och poängterar att regeringen "inte tog in generatorer i de där planen, inte ingenjörer".

- Nej, de tog in utländska trupper på venezuelansk mark, säger han.

Guaidó, som är ordförande i landets nationalförsamling, utropade sig själv till interimspresident i januari och har erkänts av stora delar av västvärlden.

Den senaste tiden har han rest runt i landet, försökt trumma upp sitt stöd inför tusentals anhängare och deklarerat att han "snart" kommer att ta plats i presidentpalatset.

Varnade varandra

Men Maduroregimen har stöd från två stormakter i Ryssland och Kina, som har lånat ut mångmiljardbelopp till det oljerika landet.

Ryssland bemötte amerikanska anklagelser om en rysk upptrappning i Venezuela med att anklaga USA för att försöka organisera en statskupp.

Det ryska utrikesdepartementet försvarar också den militära närvaron med att man "utvecklar samarbetet med Venezuela i strikt enlighet med grundlagen i landet och med full respekt för dess juridiska ramverk".

En icke namngiven amerikansk tjänstemannakälla uppger för nyhetsbyrån Reuters att ryssarna som anlänt till Venezuela är en specialstyrka som inkluderar cybersäkerhetsexperter.