1/9

Hela Nice hjärta är avstängt

Björn Svensson och hans fru var bara några hundra meter ifrån att falla offer för lastbilsattacken i Nice i fjol. Idag hedrar han och tusentals andra offren i det skoningslösa dådet på strandpromenaden. – Det har inte gått en dag sen förra året när jag inte tänkt på det här, säger Björn Svensson till GP.

Idag är det Frankrikes nationaldag. Det brukar vara årets fest, men i Nice blir det varken fyrverkerier eller någon typ av sedvanliga kalas. Den annars så festliga strandpromenaden har varit i sorg i exakt ett år efter att terrordådet som krävde 86 liv och skadade hundratals paralyserade staden.

Vi visste inte vad som hade hänt. Det var bara till att ta varandra i hand och springa så snabbt vi kunde. Det är svårt att beskriva. Det var barn, vuxna och gamla. Folk skrek. Ingen vet varför vi springer, vi bara springer. Det var mer eller mindre panikartat, sa Björn Svensson till GP i fjol efter att han och frun undkommit attacken.

LÄS OCKSÅ: "Ingen vet varför vi springer, vi bara springer"

Offren hedras på årsdagen

Idag, på årsdagen efter attacken, arrangeras ett stort program i flera punkter för att hedra offren. Nere på Promenade des Anglais skapas ett enormt minnesmärke av röda, vita och blå plattor. På varje platta är det ett hjärta format av namnen på personerna som omkom i terrordådet där en ensam gärningsman körde en lastbil rakt in i folkmassorna som firade nationaldagen.

– Vi var där på morgonen, jag, min fru och dotter Petra. Det var väldigt känslosamt att vara där. Det är många som lägger ner vita rosor, blomsterhandlarna delar ut dessa gratis till alla som vill uppmärksamma årsdagen efter attacken, berättar Björn.

Klockan 16:30 på eftermiddagen inleddes en stor ceremoni på Place Massena, det viktigaste torget i Nice. President Macron kommer närvara tillsammans med ex-presidenterna Hollande och Sarkozy. Det evenemanget är endast till för särskilt inbjudna och kommer pågå i två timmar.

Stort säkerhetspådrag

Först senare ikväll kommer man från hög höjd kunna se det meddelande som de anhöriga till offren bestämt sig för att skicka ut till världen genom plattorna som tusentals människor varit med och pusslat ihop. Det är ett nationaldagsfirande som skiljer sig från alla tidigare.

– Det är ett väldigt säkerhetspådrag. Utöver det permanenta skydd som nu byggts efter promenaden så har man förlängt med palmer och vita pålar så det inte ska vara möjligt att köra in med fordon. Dessutom har man försträrkt ytterligare med över 100 stycken betongblock, spärrat av vägarna och efterhand stänger man helt av delar av stan, förklarar Björn.

Ceremonin för särskilt inbjudna kommer pågå i två timmar. Senare ikväll, vid klockan 21, kommer Nice filharmoniska orkester och operakören ha en konsert i den park som går igenom staden. Den rymmer bara några tusen personer, övriga i stan kommer kunna se framträdandet live på stora skärmar som placerats ut i staden

– Det går inte att undgå högtidlighållandet. Särskilt i centrala delarna av stan, där vi bor, är det väldigt påtagligt eftersom man stoppat trafiken och infört parkeringsförbud, förtydligar Björn.

Tänker du ofta på det som hände?

– Det har inte gått en dag sen förra året när jag inte tänkt på det här. Många i vår omgivning har frågat om vi var där i samband med det hela och om vi såg nåt. Så man påminns jämt och ständigt om det.

Vill inte bli påminda

Det är emellertid inte alla som vill högtidlighålla årsdagen på det sätt som Björn och hans familj gör.

– Goda vänner som bor här har bestämt sig för att ge sig av härifrån. Man vill inte vara här och bli påmind om det som hände. Vi har alla olika sätt att hantera känslorna. För mig kändes det naturligt att vara kvar för att gå ner och visa offren och deras familjer respekt. Det känns viktigt att delta i minneshögtiderna.

I ett års tid har ombyggnaden av Promenade des Anglais pågått. Normalt sätt avlöser evenemangen varann på den ikoniska strandpromenaden, men under det här året har traditionella aktiviteter som marknader, idrottstävlingar och konserter lyst med sin frånvaro.

– De traditionella fyrverkerierna är avlysta ikväll, inte bara här i Nice, utan i hela regionen.

Hur minns du attacken?

– Varje gång jag berättar vad som hände, hur nära vi egentligen var och hur lite vi förstod av vad som hände så kommer skräcken över mig igen. Den där panikrusningen som vi deltog i på promenaden är det starkaste minnet som återkommer till mig, gång på gång. Allt eftersom fler attenat rasat i Storbritannien, Stockholm och så vidare så kommer det här till en på ett väldigt starkt sätt.

Tänker inte låta sig hindras

Björn bestämde sig efter dådet att det inte skulle hindra honom eller hans familj från att leva det liv de vill leva. Han känner inte att händelsen har påverkat hans mående, men han känner sig ödmjuk inför livet.

– Jag är otroligt tacksam för att vi inte befann oss hundra meter längre upp på promenaden den kvällen. Samtidigt känner jag sorg för alla människor som blev drabbade på ett mycket mer påtagligt sätt av det här attentatet.

Hur har det påverkat Nice att promenaden, som är så central för livet i staden, varit avstängd?

– Folk man pratar med tycker att det är naturligt. Man manifesterar sorgen genom att skapa något slags moratorium för den här typen av aktiviteter under ett års tid. Utöver det ser vi militärer som patrullerar i stadsmiljön, på flygplatsen har man återinfört passkontroller, men det råder ju fortfarande undantagstillstånd i Frankrike så det är helt rimligt, på det viset. I den dagliga kontakten människor emellan märker man det däremot inte så mycket, men ju närmre vi kommit årsdagen desto mer har det skrivits om den här händelsen.

Så tillägger han:

– Det vidtas väldigt mycket och rigorösa säkerhetsåtgärder i alla sammanhang. Det spelar ingen roll om man ska in på ett karnevalsfirande, stort varuhus, eller en jazzkonsert. Överallt där människor samlas är det fokus på säkerheten.

Gör det att du känner dig säker eller påminns du om hotbilden?

– Det är en dubbel känsla. Man påminns om riskerna samtidigt som jag uppskattar att man tar det på fullaste allvar och satsar på säkerheten. Det kan vara långa köer in på karnevalsområdet, men det är inga som gnäller eller har negativa kommentarer, man står och väntar tålmodigt, för så här är det. Säkerhetskontrollerna är för oss, inte emot oss.

Riktar sig mot hela landets ögon

Förra året var familjen nere på promenaden på eftermiddagen och såg nationaldagsfirandet i form av parader där militär, polis och brandkår marscherade. Då uppskattar han att omkring tusen personer samlats för att titta. Nu riktar sig hela Frankrikes, och delar av världens, ögon mot Nice.

– Det är fullständigt annorlunda. Jag ska inte säga att det inte hade vidtagits några säkerhetsåtgärder alls i fjol, men det var inget man tänkte på. Idag är hela hjärtat av Nice i princip stängt. Man stänger stränderna där nedanför promenaden, båttrafiken existerar inte, det är örlogsfartyg som patruller här utanför i viken, i vissa områden med känsliga aktiviteter är det förbjudet att öppna fönstrena, det är ingen biltrafik och inga spårvagnar.

Björn och hans familj kommer troligtvis att gå ner och titta på minneskonserten ikväll. Den känns dock inte väsentligast.

– Det viktigaste för mig och oss var att delta i manifestationen med minnesplattorna. Det ska läggas ut totalt 14 000 plattor som alltså ska bilda ett budskap – man vet inte vad det är – det avtäcks klockan 20 ikväll. Det känns som ett stort och fint sätt att hedra offren tillsammans med andra, avslutar Björn Svensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.