Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finland hoppas vara nästan helt rökfritt år 2030. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT
Finland hoppas vara nästan helt rökfritt år 2030. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Hela Finland ska bli rökfritt – stoppar rökning på balkonger

Snart är det slutrökt i Finland, som hoppas vara rökfritt om tolv år. Nu kan cigaretterna stoppas genom strängare lagar och förbud – även på den egna balkongen, skriver SVT.

Målet är att Finlands befolkning ska vara nästan helt rökfri år 2030, genom hårdare kampanjer och strängare lagar. Nu föreslås hela 44 åtgärder i grannlandet för att uppnå målet. En av åtgärderna handlar om att stoppa rökning på privata balkonger.

– Förbudet mot att röka i en bil med minderåriga passagerare hämtade vi från Australien. Men vi ville gå längre. Vi fick många samtal och mejl från människor som blev störda av rökande grannar. Då kom tanken på ett förbud mot rökning i folks privata bostäder och på balkonger, säger Reeta Honkanen från det nationella tobaksprogrammet i Finland, till SVT.

Förbudet kan införas av fastighetsägare efter att denna tillfrågat alla hyresgäster. Hittills har dock få använt sig av förbudet på grund av krångliga regler.

Liknar Göteborgs-upplägg

Upplägget liknar det regelverk som det kommunala bostadsbolaget Poseidon infört i Göteborg. Även här har reglerna stramats åt för den röksugne – något som väckt stor debatt bland hyresgäster.

Sedan den 1 december i år måste alla nya hyresgäster acceptera ett rökförbud. Tidigare i somras försökte man sig på att erbjuda samtliga trapphus att bli rökfria – om samtliga hushåll i trapphusen accepterade det. Resultatet blev dock inte som önskat.

– Vi hade svårt att få ihop trapphus där alla ville bo rökfritt, så det slutade med att 39 uppgångar blev helt rökfria. Det motsvarar under en procent av alla som bor hos oss, det blev inte så lyckat som vi hade önskat, sade Göran Leander, chef för affärsutveckling och kommunikation hos Poseidon till GP.

Rökningen minskar i Finland

Åtgärderna i Finland har dock varit framgångsrika. Sedan Finland började med antiröknings-kampanjen 2010 har rökningen minskat från 20 procent till 13 procent bland den vuxna befolkningen.

Utöver balkong-förbudet har bland annat skatten på tobaksprodukter höjts kraftigt. Cigaretter får inte vara synliga i butikerna och återförsäljare måste betala en särskild avgift till staten. Varningstexter med avskräckande bilder på paketen har också blivit större och läskigare.

Även e-cigaretter berörs av restriktionerna – som inte heller de får synas i butiken eller ha någon frukt- och godissmak.

– Vi vill inte att unga människor lockas av de spännande smakerna. Många ungdomar är nyfikna på att prova e-cigaretter och vet ofta inte att e-cigaretterna kan innehålla nikotin, säger Reetta Honkanen till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.