Heavy metal i Mellanöstern

ANNONS
|

"Vi spelar heavy metal för att våra liv är heavy metal". Det säger Reda Zine, en av förgrundsgestalterna till den marockanska metalscenen.

Han är en av personerna som den amerikanske historieprofessorn Mark Levine träffat när han skrev sin nya bok Heavy Metal Islam - Rock, Resistance, and the Struggle for the Soul of Islam. En bok som ger en annorlunda bild än den gängse av muslimer och livet i Mellanöstern.

Ventil för unga

I länder som Iran, Marocko och Libanon finns en växande scen för heavy metal, rock och hiphop. Professor Mark Levine menar att musiken fungerar som en ventil för unga i Mellanöstern som är frustrerade över samhällsutvecklingen.

ANNONS

Många av heavy metal-bandens medlemmar är väldigt välutbildade och politiskt medvetna. Mark Levine anser att musiken erbjuder en alternativ syn på världen och framför allt en alternativ syn på politiken.

På så vis utgör den ett hot mot regimerna som inte varit sena med att reagera.

Under senare år har ett antal så kallade affärer där regimer anklagat ungdomar för att spela satanistmusik uppdagats i Mellanöstern. Artister och fans har attackerats och anklagats för bryta mot religiösa lagar och uppträda omoraliskt. I vissa fall har det lett till gripanden från polis.

Iransk heavy metal

Mark Levine pekar också på att regimkritiken från heavy metal-banden, och andra band, har likheter med kritik från demokratiska islamister.

Men något samröre mellan dessa grupper existerar knappast i dag.

Ett av banden som beskrivs i den nya boken heter Arthimoth, och är ett iranskt metalband, som är förbjudet i hemlandet. En video med deras låt "Babtize" finns på Youtube. Där syns en man bli lobotomerad, i ett slags kommentar till situationen i Iran.

Mark Levine beskriver också vilken bredd det finns på musikscenen i Mellanöstern.

Flera band blandar influenser från traditionell musik med modern västerländsk musik.

ANNONS
ANNONS