Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anthony Kennedy lämnar Högsta domstolen i USA i sommar. Arkivbild.

HD-domare avgår – Trump får välja en till

Anthony Kennedy, en av domarna i Högsta domstolen i USA, lämnar sin post. Därmed får president Donald Trump tillsätta ännu en domare till landets högsta juridiska instans.

I ett brev till Trump motiverar Kennedy sitt beslut med att han vill få mer tid för sin familj.

81-årige Kennedy räknas som en av domstolens konservativa domare, som utgör en majoritet sedan Trump tillsatte Neil Gorsuch i fjol. Samtidigt har han haft en viktig vågmästarroll och ibland valt en mer liberal linje, främst i frågor om hbtq-rättigheter och abort. Hans röst var bland annat avgörande när Högsta domstolen 2015 beslutade att samkönade äktenskap ska tillåtas i alla USA:s delstater.

Att Kennedy kliver åt sidan ger president Trump en möjlighet att befästa den konservativa majoriteten bland de nio domarna.

Sökandet efter en ersättare ska inledas "omedelbart" och presidenten säger att han ska plocka ett namn från en tidigare sammansatt lista med 25 tänkbara kandidater.

Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten, säger att USA:s folk "bör slå fast" att det inte kommer att tolerera någon av de konservativa kandidaterna på listan.

Anthony Kennedy har suttit i Högsta domstolen sedan 1988, då han fick förtroendet av president Ronald Reagan. Han ska officiellt lämna sin post den sista juli.

De totalt nio domarna sitter i HD på livstid, såvida de inte självmant väljer att avgå.