"Det är oerhört överraskande och en väldigt lycklig dag för alla oss som arbetat med den här frågan", säger Boris Dittrich, advokat och chef för hbtq-frågor på den globala människorättsorganisationen Human Rights Watch, och som bor i Berlin.
"Det är oerhört överraskande och en väldigt lycklig dag för alla oss som arbetat med den här frågan", säger Boris Dittrich, advokat och chef för hbtq-frågor på den globala människorättsorganisationen Human Rights Watch, och som bor i Berlin.

Hbtq-aktivist: "En underbar nyhet"

Efter en politisk process i rakethastighet har den tyska förbundsdagen i dag röstat för ett "ja" till samkönade äktenskap.

ANNONS
|

- Under mer än tio år har Angela Merkel blockerat möjligheten för homosexuella par som velat gifta sig. För dem är det väldigt glädjande. Men det här inspirerar också andra länder, både i och utanför Europa, att följa Tysklands exempel, säger Boris Dittrich till TT.

Han bor i Berlin och jobbar som advokat och chef för hbtq-frågor på den globala människorättsorganisationen Human Rights Watch. Som parlamentsledamot i Nederländerna tog han initiativ till den lag om samkönade äktenskap som 2001 gjorde landet till det första i världen med uttalad lagstadgad rätt för homosexuella att gifta sig.

ANNONS

- För mig är det en underbar nyhet. När jag startade den här debatten i det nederländska parlamentet så sa de flesta ledamöter och premiärministern att det var en helt galen idé. Det var bara 16 år sedan. Nu blir Tyskland det 23:e landet i världen och mer än en miljard människor i världen lever i dag i länder med jämlikhet vad gäller äktenskap. Så jag är väldigt stolt och väldigt glad, säger Boris Dittrich.

Sista mötet före sommaren

Omröstningen skedde i förbundsdagens sista session före semesteruppehållet. Lagförslaget godkändes efter en kort debatt med röstsiffrorna 393–226, trots att förbundskansler Angela Merkel röstade nej.

- För mig innebär äktenskapet giftermål mellan en man och en kvinna. Därför röstade jag emot det här lagförslaget i dag, säger hon enligt tyska medier efter omröstningen.

Omröstningen kom efter en politisk öppning av Merkel under en lättsam intervju inför publik med damtidningen Brigitte i måndags.

ANNONS

- När kan jag kalla min kille för make om jag vill gifta mig med honom, frågade en man i publiken förbundskanslern.

Merkel svarade då att hon såg framför sig en omröstning någon gång i framtiden, där alla ledamöter skulle följa sin övertygelse, snarare än partilinjen.

Medveten manöver?

Ledaren för Merkels koalitionspartner Socialdemokraterna, Martin Schulz, tog henne på orden och krävde en omedelbar omröstning. Ett tilltag Merkel beskrev som "sorgligt och framförallt onödigt".

Men Boris Dittrich är övertygad om att Merkels omsvängning var noga uträknad.

- Hennes kommentar kom fullständigt överraskande, men självklart var det en medveten strategi från hennes sida. Det var inte något spontant, hon visste vad hon gjorde. Men för alla andra var det väldigt överraskande.

En tänkbar drivkraft för Merkel kan ha varit möjligheterna att bilda en regeringskoalition efter valet i september, eftersom alla andra partier – utom högerpopulistiska AFD – är för samkönade äktenskap.

ANNONS

- Hon är en väldigt slug och smart politiker. Hon visste att det här skulle bli en viktig fråga under valrörelsen. Och hon förstod att en stor del av hennes eget parti CDU var för legalisering, även om hon själv röstade emot. Ännu en gång har hon lyckats utesluta en viktig politisk fråga från valkampanjen. Rent politiskt gjorde hon ett mycket, mycket snyggt drag, säger Boris Dittrich.

TT

ANNONS