Havssköldpaddan är en av de arter som skyddas när två större havsområden utanför Brasiliens kust görs till reservat. Arkivbild.
Havssköldpaddan är en av de arter som skyddas när två större havsområden utanför Brasiliens kust görs till reservat. Arkivbild.

Havsområden utanför Brasilien blir reservat

Brasilien fredar två stora havsområden för att rädda den biologiska mångfalden, meddelar president Michel Temer. Det innebär att totalt en fjärdedel av landets maritima områden, viktiga habitat för hajar, tonfisk och havssköldpaddor, blir reservat.

ANNONS
|

Områdena det gäller är São Pedro och São Paulo-arkipelagen, omkring 90 mil från Brasiliens nordostkust, och Trindade och Martim Vazöarna som ligger drygt 100 mil öster om fastlandet.

- Den här åtgärden kommer att hjälpa oss att skydda vår rika biologiska mångfald och förnyar vårt åtagande för en mer hållbar värld, säger Claudio Maretti, chef för Chico Mendes-institutet.

ANNONS

Marina reservat ger fiskbestånd en chans att repa sig och korallrev och kustvegetation att växa, vilket på lång sikt garanterar fiskenäringens överlevnad. Enligt FN är cirka 90 procent av världens fiskbestånd överfiskade, eller fullt utnyttjade.

Temer gjorde sitt uttalande över ett videosamtal inför FN:s havskonferens World Ocean Summit i Mexiko, där politiker och företagare samlats för att diskutera olika sätt att skydda och förbättra tillståndet för haven. FN har inlett ett tvåårigt samarbete för att ta fram ett internationellt avtal för att skydda världshaven, som jämförs med klimatavtalet från 2015. Ett mål om att skydda 10 procent av haven beräknas uppnås 2020.

TT-Reuters

ANNONS