Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TLP-anhängare vid den blockerade huvudvägen i Islamabad, dagen efter att våldsamma sammandrabbningar bröt ut mellan demonstranter och polis.

Hat mot minoritet bakom protester i Pakistan

Den islamistgrupp som lamslagit Pakistans huvudstad har blåst av sin protestaktion – efter att den fått justitieministern att avgå. Protesterna är tecken på en upptrappad förföljelse av den utsatta minoriteten ahmadiyya, enligt en statsvetare.

Eftergiften från regeringen kom sedan det lilla ultrareligiösa partiet TLP:s anhängare blockerat en av lederna till huvudstaden Islamabad under närmare tre veckor.

I lördags utbröt våldsamma sammandrabbningar när polis utrustad med tårgas och batonger försökte skingra de sittstrejkande. Sex personer dog och många fler skadades. Polisinsatsen ledde till solidaritetsaktioner från islamister i flera andra städer.

Ändring i lagtext

Militären har förhållit sig passiv inför protesterna, och TLP:s ledare Khadim Hussain Rizvi säger att arméchefen rent av hjälpt till att nå en överenskommelse med regeringen.

Bakgrunden till protesterna är att en skrivning i en lagtext som reglerar hur val hålls i landet tillfälligt ändrats. Formuleringen gäller en ed om att Muhammed är islams siste profet, och TLP och andra islamister ansåg att ändringen innebar att detta inte slogs fast med tillräcklig emfas och anklagade justitieminister Zahid Hamid för hädelse.

Regeringen drog snabbt tillbaka ändringen, som man hävdade berodde på ett skrivfel. Men TLP har fortsatt kräva Hamids avgång – och får nu alltså gehör för sitt krav.

Utsatt minoritet

Anledningen till upprördheten är att formuleringsändringen tolkats som ett försök att förbättra situationen för minoritetsgruppen ahmadiyya, enligt Sydasienkännaren Sten Widmalm.

- De (protesterande grupperna) utnyttjar det här för att förfölja ahmadiyya-inriktningen av Islam. Detta är en strategisk attack mot en minoritet, säger Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Ett fåtal procent av pakistanierna bekänner sig till ahmadiyya, en gren av islam som officiellt betraktas som kättersk. Förutom förföljelse och våldsamma attacker riskerar deras medlemmar fängelse om de kallar sig muslimer eller ber muslimska böner.