Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina. Arkivbild.

Hasina: Från demokratikämpe till enväldig

Anhängarna beskriver henne som mänsklighetens moder. Kritikerna utmålar henne som en alltmer auktoritär despot. Klart är att den återvalda premiärministern Sheikh Hasina gjort ett tydligt avtryck i Bangladesh historia.

Efter en jordskredsseger för det styrande Awamiförbundet, som tog hem 288 av 300 parlamentsplatser i söndagens val, blir det ytterligare en mandatperiod för Hasina – den tredje på raken sedan hon kom till makten för andra gången 2008.

71-åringen är dotter till Sheikh Mujibur Rahman, Bangladesh första ledare efter självständigheten från Pakistan 1971. Hasina befann sig utomlands när fadern 1975 mördades av en grupp officerare.

1981 återvände hon från sin exil för att ta över ledarskapet för Awamiförbundet och påbörja en lång kamp för att återinrätta demokratin. Tillsammans med Bangladesh nationalistparti (BNP) lyckades hon bidra till att arméchefen Muhammad Ershad slutligen tvingades bort från makten 1990.

Början på rivalitet

I det efterföljande valet året därpå drog BNP:s Khaleda Zia det längsta strået – vilket blev början på en rivalitet mellan de båda kvinnorna och deras partier som präglat landets politik sedan dess.

Efter en turbulent tid med återkommande protester och strejker segrade Awamiförbundet i valet 1996. Därmed kunde Hasina för första gången tillträda som premiärminister. Det kaotiska tillståndet i landet fortsatte dock och Zia återvände till makten 2001.

Samtidigt trappades det politiska våldet upp alltmer och 2007 fängslades både Zia och Hasina anklagade för korruption av en övergångsregering som tagit makten under kuppartade former. Efter flera turer släpptes de båda och i valet 2008 kunde Hasina återvända till makten efter en storseger. Sedan dess har hon styrt landet.

Snabb tillväxt

Under den tiden har den årliga tillväxten legat på över sex procent och Bangladesh är nu på väg att byta status från ett underutvecklat land till ett medelinkomstland. Andelen av befolkningen som lever i fattigdom har minskat till omkring 20 procent och närmare 90 procent av de 165 miljoner invånarna har numera tillgång till elektricitet.

Hasinas anhängare hyllar henne även som en "mänsklighetens moder" med anledning av att hon öppnat dörren för de hundratusentals rohingyer som flytt militärens framfart i grannlandet Myanmar. Hon får också beröm för att ha slagit ner hårt mot extremistgrupper efter en attack mot ett café i huvudstaden Dhaka 2016.

"Krossat oppositionen"

Under hennes styre har också rättegångar hållits mot personer inom den inflytelserika islamistiska oppositionsrörelsen för brott begångna under självständighetskriget. Fem högt uppsatta islamistledare samt ytterligare en oppositionspolitiker har dömts till döden och avrättats.

Hasinas motståndare anser dock att processerna varit politiskt motiverade och syftat till att tysta oppositionen, och i stället för att läka såren från kriget har rättegångarna lett till dödliga sammandrabbningar och massprotester.

Efter valet 2014, som bojkottades av oppositionen, kunde Awamiförbundet koppla ett än hårdare grepp om makten. Inför årets val var Hasinas rival Zia utmanövrerad, sedan hon dömts till två fängelsestraff anklagad för korruption.

- Hon har krossat oppositionen och skapat ett politiskt system i Bangladesh som domineras av ett parti, säger Ataur Rahman, statsvetarprofessor vid Dhaka University, för nyhetsbyrån AFP.