Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prins Harry och Meghan Markle moderniserar det brittiska kungahusets bröllopstraditioner.

Harry och Meghan moderniserar traditionen

Gamla brittiska traditioner blandades med afro-amerikanska när rebellprinsen Harry fick sin Meghan i kapellet i slottet Windsor. Harry står långt ifrån tronen, men i frontlinjen i försöken att modernisera bilden av det brittiska kungahuset.

Den anglikanska kyrkans traditionella, återhållsamma ton bröts när biskop Michael Bruce Curry från Episkopalkyrkan i USA inför kungafamiljen och samlade celebriteter levererade ett passionerat tal där han citerade Martin Luther King.

- Det finns kraft i kärleken. Underskatta den inte – alla som någon gång blivit kära vet vad jag menar, dundrade Curry.

Talet väckte stor uppskattning, inte minst bland afro-amerikaner som samlats i Windsor.

- Det var den perfekta mixen mellan hennes kultur och den kungliga, sade Karen Long som lyssnade till ceremonin via högtalare.

Förutom traditionella anglikanska psalmer innehöll ceremonin också inslag av gospel. Bland annat framträdde en gospelkör med 1960-talshiten "Stand by me".

Andra brott mot brittisk bröllopstradition var när 36-åriga feministen Meghan Markle inte avlade löftet om att lyda sin make, medan prins Harry i motsats till andra, manliga brittiska kungligheter, tog på sig en vigselring. Senare under en privat bröllopsmottagning skulle bruden själv också hålla ett tal, något som är ovanligt i brittisk tradition, meddelade prins Harry.

Och så var det frågan om kyssen. Brittiska kungligheter kysser inte varandra i kyrkan, och spekulationer och förväntningar har kantat bröllopet. Harry och Meghan valde en medelväg – ingen kyss i kapellet, men väl en på trappan efteråt, till åskådarnas jubel, skriver People.