Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Har samlat 50 lådor med kläder till offren

Filippinier i Göteborg har samlat in över 50 lådor med kläder till tyfonens offer. Men att få iväg dem kan bli svårt.

På tisdagsmorgonen hörde Allen Bandiola av sig till GP. Han är från Filippinerna och bor i Göteborg, och tillsammans med flera andra filippinier här har han engagerat sig för att försöka hjälpa människor på plats i de katastrofdrabbade områdena.

– Vi gör allt vi kan för att försöka hjälpa våra landsmän nu. Några av oss organiserar en välgörenhetskonsert, och några har samlat ihop kläder och annat som vi hoppas ska kunna underlätta i den ofattbara hopplöshet och förvirring som tyfonens offer uthärdar just nu. En filippinska har samlat ihop ett stort antal lådor, men problemet är logistiken. Hon har inte råd att skicka över 50 lådor till Filippinerna, säger han.

Allen Bandiola hoppades att någon av GP:s läsare skulle kunna hjälpa till att skicka lådorna.

Men det kan bli svårt att få iväg dem. Röda Korsets informationsservice uppger att de tidigare hade ett katastrofförråd varifrån de skickade kläder och förnödenheter till drabbade områden. De märkte dock att fraktkostnaderna var så höga att det blev ohållbart. I dag skickar därför Röda Korset inte kläder några långa sträckor. Däremot tar organisationen gärna emot kläder och annat till sina second hand-butiker, och pengarna som kommer in därifrån skickas till katastrofområden. Där köps sedan kläder och förnödenheter på plats.

Andra organisationer som GP har pratat med – Caritas Sverige och Rädda Barnen – resonerar på samma sätt, trots att de uppskattar initiativet.

– Vi har märkt att det är mer effektivt att skicka pengar, vi har ingen möjlighet att hantera någon större mängd kläder, säger Anders Maxson, pressansvarig för Rädda Barnens internationella verksamhet.

– Logistiken är en svår bit att hantera. Det är lättare att förflytta pengar än kläder.

Om Allen Bandiola och hans vänner inte får hjälp att skicka iväg kläderna nu, kommer de att försöka skeppa iväg dem om några månader i stället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.