Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Richard och Angie Saunders lät donera sonens kvarlevor till forskning, eftersom de inte hade råd med begravning. En handlare sålde sonens ryggrad till nyhetsbyrån Reuters grävande reporter.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Handlare i likdelar hade foster på lager

Mannen handlade med kroppsdelar – helt lagligt i USA. Men i sitt lager hade han också fyra konserverade foster. Bilder från en husrannsakan får amerikanska kongresspolitiker att reagera och ifrågasätta den oreglerade handeln med likdelar.

Nyhetsbyrån Reuters har i en serie artiklar under hösten gett en inblick i handeln med mänskliga kvarlevor. Handeln är helt laglig, med undantag för organ avsedda för transplantation, och i stort sett oreglerad i USA.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Däremot är handel med vävnad från foster illegal.

Under en husrannsakan hos en handlare i kroppsdelar i Detroit hittade polisen fyra foster, förvarade i en vätska som bland annat innehöll mänsklig hjärnvävnad. Handlaren Arthur Rathburn är åtalad för bedrägeri mot kunder, och för att ha utsatt sjukvårdspersonal för fara genom att leverera kroppsdelar som var infekterade med hiv och hepatit.

Politiker reagerar

Hur Rathburne kommit över fostren och vad han hade för planer med dem är oklart, enligt Reuters. De omfattas inte av de domstolshandlingar som blivit offentliga.

Husrannsakan gjordes redan i december 2013, men Reuters har först nu fått ta del av fotografierna. Där finns också bilder av ruttnande mänskliga huvuden. Bilderna får flera kongresspolitiker att reagera.

- Handlingarna som skildras i dessa fotografier är en förolämpning mot mänsklig värdighet, säger Bob Goodlatte, ordförande i representanthusets juridiska utskott.

Marsha Blackburn, ledamot i representanthuset, säger att upptäckterna i Rathburns lager väcker frågor om handeln med kroppsdelar.

- Detta måste granskas, säger hon.

Köpte ryggrad och huvuden

Reuters lyckades köpa två huvuden och en ryggrad från företaget Restore Life USA. Affären gjordes upp via några mejl och till en kostnad av 900 dollar (cirka 7 500 kronor) plus frakt.

Efteråt kunde en dna-undersökning slå fast att ryggraden tillhörde 24-årige Cody Saunders från Tennessee, som dött av hjärtinfarkt till följd av medfödda sjukdomar. Hans föräldrar valde att donera kvarlevorna eftersom de inte hade råd med kremering.

Hans mamma började gråta när hon fick veta vad som hänt med sonens kvarlevor.

- Jag trodde att de bara skulle ta hudprover, sade Angie Saunders till Reuters.