Den här veckan inleddes de restätaste dagarna på hela året i Kina, när miljoner kineser åker till sina hemorter och på semester för att fira nyåret. Det enorma resandet märks inte minst på centralstationen i Peking.
Den här veckan inleddes de restätaste dagarna på hela året i Kina, när miljoner kineser åker till sina hemorter och på semester för att fira nyåret. Det enorma resandet märks inte minst på centralstationen i Peking.

Handelskrig får kineser att rata USA-resor

Miljoner kineser packar nu sina väskor för en veckas semester. Det kinesiska nyåret är till sin omfattning en av världens största högtider – men svajande tillväxt och handelskriget med USA gör att många väljer bort längre resor.

ANNONS
|

Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Datumet varierar och i år äger det rum den 5 februari.

Att en av världens mest firade högtider står inför dörren innebär högtryck för tåg- och flygbolagen. Över 400 miljoner kineser väntas resa genom landet för att besöka sina familjer, enligt den kinesiska resebyrån Ctrip.

"Helt fullsatta"

Antalet som åker utomlands är relativt blygsamt, men dessa beräknade 7 miljoner resenärer sätter ändå flera resrutter på hårda prov. Singapore, Japan, Thailand och Indonesien som ligger omkring sju timmar med flyg från Peking eller Shanghai är kinesernas populäraste resmål.

ANNONS

- De inkommande flygen är helt fullsatta, säger Ida Bagus Agung Partha Adnyana, ordförande i Bali Tourism Board, till Reuters.

Men medan hotell och resebyråer i flera asiatiska länder väntar ett större inflöde av kinesiska turister den kommande veckan, har motsvarande näringar i USA, Australien och Nya Zeeland inte samma förhoppningar.

Där har turismen från Kina minskat eller bara sett en liten ökning den senaste tiden – något som kan bero på avmattningen i den kinesiska ekonomin.

Färre turister i USA

Tillväxttakten hamnade på den lägsta nivån på nära tre decennier 2018, och ekonomer spår ytterligare avmattning i år.

- Jag ville egentligen åka till Australien, men problemet är att det är för långt bort och att hotellen där är för dyra, säger Ha Yanping, som arbetar med marknadsföring i Peking och i stället bokat en elva dagar lång semester i Malaysia.

ANNONS

I USA har antalet kinesiska turister minskat signifikant sedan handelskonflikten mellan länderna förvärrades sedan i somras.

I början av juli förra året påstod statskontrollerade dagstidningen Global Times i Kina att deras invånare tvekar att besöka USA. Och mellan juli och september minskade också resandet med hela 20 procent jämfört med året innan, citerar Reuters privatägda China Outbound Tourism Research Institute, som analyserar statistik över kinesernas resor utomlands.

- Det har blivit tydligt för alla kineser att det inte är politiskt korrekt att vid den här tidpunkten resa till USA, speciellt inte för semester, säger en talesperson för institutet.

TT

Fakta: Det kinesiska nyåret

Eftersom det kinesiska nyåret beror på när fullmåne inträffar varierar datumet varje år. I år inträder det den 5 februari.

Det kinesiska nyåret kallas också för vårfestivalen och är den största högtidsfesten i den traditionella kinesiska kalendern. För att alla ska kunna fira håller skolor och affärer i regel stängt i fem dagar.

Innan festligheterna brukar hemmen städas för att få bort det gamla årets olyckor. Familjer och släkt träffas därefter över en middag för att sedan inleda året med smällare och fyrverkerier. Det samtidigt som gator fylls med röda lyktor, parader och andra föreställningar.

Varje kinesiskt nyår karaktäriseras av ett av tolv djur som finns i den kinesiska astrologin. 2019 är grisens år som är det tolfte djuret i cykeln.

Det kinesiska nyåret är stort även i en rad andra asiatiska länder som influerats av Kina eller har en stor andel kinesisk befolkning. Högtiden, som också går under namnet vårfestivalen, firas till exempel också i Thailand, Vietnam, Indonesien, Malaysia och Singapore.

Källa: BBC

ANNONS