Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rachid Nekkaz möter folkmassorna i Alger under en demonstration i fredags.

Han utmanar Bouteflika i Algeriets presidentval

Inför smattrande kameror körde Rachid Nekkaz in i Alger på söndagseftermiddagen, för att formellt lämna in sin kandidatur till vårens presidentval. TT har pratat med den 47-årige IT-entreprenören som fångat de ungas intresse, och som har blivit en symbol för motståndet mot president Abdelaziz Bouteflika.

Protesterna fortsätter i Algeriet.

Den 82-årige president Abdelaziz Bouteflikas besked att han i strid med grundlagen kandiderar till en femte mandatperiod – trots att hans fysiska och mentala hälsa är starkt ifrågasatt – har drivit hundratusentals algerier till gatorna de senaste veckorna.

Rörelsen samlas kring ett enda krav: nej till en femte mandatperiod.

Men den har också banat väg för en ovanlig kandidat.

- Jag har ett massivt stöd, säger Rachid Nekkaz till TT, som talade med honom tidigare i veckan.

Hindrades delta

Den 47-årige Nekkaz har länge varit en nagel i ögat på regimen. 2014 presenterade han sin första kandidatur till det algeriska presidentvalet, som redan då föregicks av spridda protester mot president Bouteflika.

Men planerna gick i stöpet. Varför?

Det finns två versioner. Från officiellt håll hette det att Rachid Nekkaz kandidatur stred mot konstitutionen, eftersom han hade både franskt och algeriskt medborgarskap.

Nekkaz själv, som 2013 meddelade att han avsagt sig sitt franska medborgarskap, menar att polisen systematiskt hindrade honom från att samla in de 60 000 signaturer han behövde för att kandidera.

- Jag har upprepade gånger angripits av regimens utsända styrkor, vilket har fångats på video, säger Rachid Nekkaz, som har suttit i husarrest i flera omgångar sedan 2016.

Suttit i husarrest

Nu har han fått ny luft under vingarna. Samtidigt som missnöjet för den sittande makten briserar har 47-åringen fångat de unga algeriernas intresse.

Nekkaz har 1,6 miljoner följare på Facebook, och det är framförallt där han har marknadsfört sin nya politiska rörelse – Rörelsen för ungdomen och för förändring, MJC.

- Det är uppenbart att regimen har panik nu.

- För titta bara på dessa historiska protester vi har sett den senaste veckan. Algeriet har utvecklats. Algeriet är redo. Redo att vända blad.

Vissa är skeptiska

Samtidigt anklagas Rachid Nekkaz från vissa håll för att vara en oseriös lycksökare. Han har flera gånger visat sitt intresse även för den franska presidentposten, men misslyckats med att få stöd där.

Det är också oklart vilka möjligheter Nekkaz har att skapa meningsfulla politiska allianser, eftersom oppositionen i Algeriet är svag och splittrad.

Men själv är han hoppfull.

- Min ambition är att förenas med oppositionen för att gemensamt hitta ett alternativ att presentera för det algeriska folket, säger han.