Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Han ska utreda Trumps rysskopplingar

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till särskild åklagare för att utreda Rysslands koppling till det amerikanska presidentvalet. USA:s president Donald Trump vill se en snabb utredning.

Justitiedepartementets utnämning av Mueller kommer i samband med att kraven växt på att någon utanför departementet ska hantera den politiskt laddade utredningen.

LÄS MER: Detta vet vi om Rysslands inblandning

Muellers uppgift blir att titta på "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor", enligt justitiedepartementet.

"Jag accepterar detta ansvar och kommer att uppfylla det enligt bästa förmåga", säger Mueller i ett uttalande, rapporterar CBS News.

Pressen på Trump om en eventuell Rysslandskoppling till hans presidentvalskampanj har ökat sedan han i förra veckan avskedade FBI-chefen James Comey som ledde utredningen i frågan.
 

Vill se snabb utredning

"Jag ser fram emot att de snabbt kommer till en slutsats i det här ärendet", säger presidenten i ett uttalande.

Amerikanska underrättelsetjänsten sade tidigare i år att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet. Trump är dock säker på att ingen koppling kommer att hittas.

"Som jag har sagt många gånger tidigare kommer en grundlig utredning att bekräfta vad vi redan vet – det fanns ingen samverkan mellan min kampanj och någon utländsk part", säger han i uttalandet.
 

Nya anklagelser

Beslutet om den särskilde åklagaren kommer dagen efter att The New York Times publicerat uppgifter om att Trump bett FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen mot presidentens tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Uppgiften om försöket att påverka Comey kommer från en minnesanteckning som Comey skrev kort efter ett möte med Trump, dagen efter det att Flynn fick sparken i februari, enligt källor inom FBI som sett dokumentet.

"Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här", ska Trump ha sagt enligt källorna.

Enligt Vita huset fick Flynn sparken för att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.
 

"För folkets skull"

"Mitt beslut (att utse en särskilt åklagare) handlar inte om att ett brott har begåtts eller att åtal är berättigat. Jag har inte fattat några sådana beslut", säger Rod Rosenstein, USA:s ställföreträdande justitieminister i ett uttalande.

"Jag bestämde mig för att en särskilt åklagare är nödvändig för att det amerikanska folket ska ha fullt förtroende för resultatet", säger han.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan säger att han välkomnar utnämnandet av Robert Mueller till särskild åklagare. Han säger att representanthusets utredning fortsätter.

Ryan får medhåll av Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, som säger att tillsättandet av en särskild åklagare är "väldigt välbehövligt", och säger att Mueller "är rätt slags typ" för en sådan.

"Mueller är ett utmärkt val. Oklanderliga referenser. Bör kunna accepteras brett", twittrar Jason Chaffetz, republikansk ordförande i representanthusets revisionsutskott. Han säger dock till Fox News att han inte har sett några bevis på den eventuella kopplingen till Ryssland som Mueller nu ska utreda.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.