Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Han såg allt från balkongen

Nice blommar av sorg. Nu finns det inte bara ett eller två stora berg av blommor utan dussintals lyktstolpar, palmer och gathörn där det bildats högar av blommor för att hedra alla dem som föll offer i torsdagens skoningslösa attack.

Samtidigt pågår ett intensivt arbete från franska myndigheters håll med att utreda vad det var som egentligen hände och varför.

Men det åligger även myndigheterna att berätta för anhöriga att just deras släkting eller partner blev ett av offren.

– Det var en man här igår som var helt desperat. Han har inte hittat sin son. Pojken var bara tio år … Det är så många historier, säger Maria Mazzotti och tittar mot avspärrningen kring kriscentret.

En plats ingen vill behöva besöka

Hennes skoaffär ligger vägg i vägg med kriscentret för anhöriga. Ett dussintal poliser och personal från räddningstjänst vaktar ingången. De släpper inte in pressen, bara anhöriga och personal från Röda korset. Det är en plats ingen vill behöva besöka, någonsin. Maria står i dörren till sin affär och röker medan hon tittar på det som försiggår bredvid.

– Igår hade vi stängt men idag öppnade vi. Men det är ingen som är ute och shoppar idag. Alla är för ledsna, säger hon. 

Hennes ögon fylls med tårar. Men hon försöker hålla ihop och vara saklig.

– Jag hörde på nyheterna att IS tagit på sig dådet. Det förvånar mig inte. Det var det jag trodde. Det känns skönt att de har gjort det så vi får svar. Det är en sådan sorg över hela staden.

Jag berättar för Maria att folk vallfärdar till de olika blombergen. En del ber, andra gråter och många fyller på topparna.

– Jag går inte dit. Det är för hemskt, jag orkar inte. Och det värsta är att det inte är över, säger Maria Mazzotti, övertygad om att fler attacker väntar.

Tre dagar landssorg

Lördagen var den första dagen på den tre dagar långa landssorg som utlysts till minne av offren i torsdagens attack. Det var även dagen avspärrningarna lyftes från Promenade des Anglais. Nu kan allmänheten åter bruka strandpromenaden. 

Men på den pittoreska paradgatan finns fortfarande dussintals slarvigt borttvättade fläckar efter blodet som spilldes. Även på dessa delar av kal asfalt, mitt på promenaden, har människor lagt blommor. Allt eftersom folk kom tillbaka till gatorna under lördagen så samlades allt fler även runt dessa blommor och sorgen bearbetas löpande. Vid en av blodfläckarna har folk samlats runt en man som berättar högt om hur han såg hela händelseförloppet från sin balkong.

– Jag tror inte folk förstår hur brutalt det var! Jag såg hur han gasade mot barn och kvinnor. Han såg ju vad han hade framför sig, men han gjorde det ändå. Jag förstår inte hur en människa kan göra så, berättar René Fournier. 

Han vill visa oss hela händelseförloppet från sin utsiktsplats. Vi följer med upp i hans våning på Promenade des Anglais. Han visar punkten vansinnesfärden började ifrån och var den tog slut. Precis framför sin egen balkong berättar han om en av bilderna som etsat sig fast i hans inre.

– Precis där var det ett par som försökte fly. När han träffade kvinnan så flög hon upp i luften, högt. Sedan föll hennes kropp ned på asfalten. Hennes kille klarade sig rent fysiskt men han var helt förstörd, minns René förtvivlat.

Kritik mot polisen

Han är kritisk till att det tog så lång tid för polisen att få bort lastbilen och alla människorester från gatan. Men han är lättad över att IS tagit på sig dådet.

– Det kunde man räkna ut. Utför man ett så kallblodigt dåd på självaste nationaldagen så är det för att man känner ett stort hat mot vår nation. Men vi kommer inte att ge upp. Vi kommer kämpa emot våld i vårt eget land och vi kommer besegra dem på deras egen hemmaplan, säger René Fournier stolt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.