"Han har fått hennes utseende"

ANNONS
|

Kate sade att de var "väldigt känslosamma" och William sade att de fortfarande "jobbar på" ett namn.

– Han har fått hennes utseende, som tur är, sade William och tittade på sin fru.

Kronprins Charles och hans fru Camilla hade tidigare besökt kliniken för att se barnbarnet. En glatt leende kronprins vinkade gång på gång till åskådarna när han lämnade sjukhuset och klev in i bilen.

Som väntat utbröt närmast hysteri på engelska tidningars förstasidor på tisdagen, dagen efter att en prins fötts i örikets kungahus. Men yran drabbade även republikanska delar av världen.En udda men relativt nykter rubrik kunde läsas i Financial Times, där en skribent konstaterade, att det nu är dags att åter vänja sig vid nationalsångens "God save the King" efter drygt 60 år av feminint kungadöme. England har från och med igår tre män i kö till tronen.

ANNONS

Även the Guardian har ryckts med av den kungliga yran och toppar sin förstasida på nätet med nyheten om, att hertiginnan av Cambridge, alias Kate Middleton, har fött en pojke. Tidningen konstaterar, att den nyfödde kan bli den 43:e monarken på Englands tron sedan 1066, då vikingaättligen Vilhelm Erövraren intog England med sin normandiska krigarskara och blev landets kung.

The Observer - nära lierad med Guardian - är tisdagsmorgonen lite mer återhållsam med den kungliga nyheten. Först en bra bit ned på Observers förstasida på nätet hittar man något om den nye tronarvingen och då bara som en notis med en frimärksstor bild.

The Times påstår på sin nätupplagas förstasida, att hertiginnan Kates nedkomst var av det speciella slaget, det blev en pojke. Men i texten revanscherar sig bladet för den stockkonservativa vurpan i rubriken och konstaterar, att omskrivningen av historien kommer att få vänta, eftersom det blev just en pojke.

The Mirror ägnar, som väntat, större delen av sin förstasida på nätet åt den nyfödde kungapojken och hans föräldrar. Men även hans gammelfarmor, drottning Elisabeth, får vara med, när det gullas med kungahuset. Läsarna får veta vilken baddare tanten är på spelkonsolen Wii.

The Telegraph har en riktigt udda historia på sin förstasida med anledning av prinsfödseln. Tidningen påstår, att den rumänska turistbyrån i England ämnar locka turister genom att påstå att den nyföddes farfar, prins Charles, ska vara släkt med greve Dracula. Ett släktskap som även drabbar eller gäller, vilket man vill, den nye prinsen.

ANNONS

Apropå anor så ska släktforskare enligt en sammanställning av diverse förbindelser som tyska Süddeutsche Zeitung publicerat på nätet ha kommit fram till, att den nye prinsen ska vara släkt med såväl den förre franska presidenten Francois Mitterrand som Englands store premiärminister Winston Churchill. Det förra släktskapet kanske inte så gångbart i öriket som det senare.

På mödernet har det nyfödda barnet lite mindre högtravande anor. Släktforskaren Jean-Louis Beaucarnot hävdar, att mammans släkt är betydligt borgerligare, vilket som han uttrycker det "demokratiserar" barnets härkomst.

Det ansedda tyska nyhetsmagasinet der Spiegel är inne på något liknande och konstaterar, att prins William och Kate är den dammiga brittiska monarkins framtidshopp. De unga uppvisningsföräldrarna gör åter firman Windsor framtidsduglig.

ANNONS