Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Foto: TT

Han blir Frankrikes premiärminister

Konservative Édouard Philippe blir ny premiärminister i Frankrike. President Emmanuel Macron hoppas nu kunna locka högerväljare i parlamentsvalet i juni.

I ett ytterst kort och något försenat framträdande offentliggjordes namnet i dag av den nya presidentadministrationens generalsekreterare Alexis Kohler.

– Presidenten har nominerat Édouard Philippe som premiärminister, sade Kohler på trappan till presidentpalatset.

Beslutet är inte överraskande. Philippe har nämnts flitigt i spekulationerna under den senaste tiden och var huvudfavorit i franska tidningar och tv i morse. 

46-årige Philippe tillhör högerpartiet Republikanerna (LR) och har länge varit en nära medarbetare till förre premiärministern och presidentkandidaten Alain Juppé.

Genom att välja Philippe är det också tydligt att Macron är ute efter högerväljarna när fransmännen går till parlamentsval i juni.

– Han vill försöka skapa en så bred majoritet som möjligt, konstaterar statsvetaren Bernard Sananès från opinionsinstitutet Elabe i tv-kanalen BFMTV.

Ska träffa Merkel

President Macron själv är på väg till Tyskland för att senare i dag träffa förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Och Merkel är laddad inför det första "Mercron"-mötet.

– Tysklands framtid ligger i EU. Tyskland kommer bara att fungera bra på lång sikt om EU fungerar bra. Och valet av den nye franske presidenten ger oss en möjlighet att få dynamik i utvecklandet av EU, säger Merkel på en presskonferens i Berlin efter att ha träffat de partikamrater från kristdemokratiska CDU som vann stort i gårdagens regionalval i Nordrhein-Westfalen.

Kanske kan vi lära oss något från fransmännen, säger Merkel enligt Reuters.

"Ett skickligt drag"

Valet av den konservative Édouard Philippe som premiärminister är ett skickligt drag av Emmanuel Macron, anser Ingmarie Froman, journalist specialiserad på Frankrike.

– Macron har sagt att han vill styra bort från höger-vänster-klyftan som har präglat Frankrike väldigt länge. Och det gör han ju genom att utse en premiärminister från Republikanerna, säger hon till TT.

– Philippe tillhör den socialliberala falangen i Republikanerna så han har aldrig legat särskilt långt ifrån Macrons åsikter.

Nu är förhoppningen att Philippe ska hjälpa Macron att nå ut till högerväljare.

– Hans jobb fram till valet blir ju väldigt mycket att se till att presidenten får en majoritet i nationalförsamlingen. Det som kan vara en nackdel är att Philippe inte har en jätteimponerande politisk meritlista, säger Ingmarie Froman.

Valet är också ett slag mot Republikanerna.

– De har sagt att de kommer att vara en opposition mot Macron och det här blir ju ett försök att försvaga den oppositionen.

Texten uppdateras. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.