Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ammoniumnitratet som orsakade explosionen ska ha förvarats i Beiruts hamn sedan 2014. Bild: Hassan Ammar
Ammoniumnitratet som orsakade explosionen ska ha förvarats i Beiruts hamn sedan 2014. Bild: Hassan Ammar

Hamnansvariga i Beirut sätts i husarrest

Ansvariga för hanteringen av ammoniumnitratet som orsakade tisdagens massiva explosion i Beirut kommer sättas i husarrest. Det rapporterar BBC. Flera höga chefer uppger nu att de tidigare försökt bli av med kemikalierna.

Under onsdagen har regeringen i Libanon haft ett extrainkallat möte med anledning av den förödande explosionen av ammoniumnitrat i Beiruts hamn. Enligt BBC beslutade man att personerna ansvariga för förvaringen av ammoniumnitratet, samt tillhörande säkerhet och dokumentation, nu ska sättas i husarrest. Detta i väntan på en pågående undersökning om vem som ska hållas ansvarig för säkerhetsbristen.

Hittills pekar undersökningen på att år av försumlighet och passivitet kring förvaringen av ammoniumnitratet orsakade olyckan. Detta enligt en källa med insyn i utredningen som nyhetsbyrån Reuters pratat med.

LÄS MER: Det här vet vi om explosionen i Libanon

Flera ansvariga uppger att de tidigare försökt få kemikalierna flyttade. Exempelvis sa chefen för Beiruts hamn till lokal media att han upprepade gånger skrivit till rättsväsendet och bett att kemikalierna antingen säljs eller exporteras för att trygga hamnens säkerhet.

Även tullens chef Badri Daher uppger att hans myndighet har bett att kemikalierna flyttas, men utan framgång.

– Vi överlåter till experterna att avgöra varför, säger han till BBC.

LÄS MER: Varnades om faran i Beirut – agerade inte

Enligt BBC kom ammoniumnitratet från ett Moldaviskt skepp som fått tekniska problem på väg till Moçambique 2013. Efter en inspektion ska skeppet ha förbjudits att lämna hamnen i Beirut och därefter övergivits av sina ägare.

Reuters har varit i kontakt med källor nära anställda i hamnen. De uppger att inspektörer, efter en kontroll för ett halvår sedan, varnade för att kemikalierna skulle kunna ”spränga hela Beirut” om de inte omhändertogs.

Hittills har cirka 135 personer konstaterats döda efter explosionen. Minst 5 000 är skadade och flera hundratusen har blivit hemlösa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.