Rami Hamdallah vid återkomsten till Ramallah på Västbanken efter bomben den 13 mars.
Rami Hamdallah vid återkomsten till Ramallah på Västbanken efter bomben den 13 mars.

Hamas: PA-män beordrade mordförsöket

Högt uppsatta personer inom Palestinska myndigheten (PA) ligger bakom mordförsöket på premiärminister Rami Hamdallah i mars, hävdar nu Hamas.

ANNONS
|

PA har tidigare skyllt händelsen på Hamas, och ordkriget fördjupar den förtroendeklyfta som åter växt till sig efter tidigare försoningsförsök mellan de två ledande palestinska politiska rörelserna.

Hamdallahs fordonskolonn råkade ut för en vägbomb i Gazaremsan den 13 mars. President Mahmud Abbas, som liksom Hamdallah tillhör PA, anklagade Hamas för inblandning.

Sedan dess har Hamas, som styr Gazaremsan medan PA har makten på Västbanken, gripit flera misstänkta och skjutit ihjäl andra. Det är de gripna som nu enligt Hamas pekar ut högt uppsatta PA-representanter för att ha beordrat mordförsöket.

ANNONS

Bomben orsakade bara småskador på människor och bilar i kolonnen, och det har diskuterats om det verkligen var ett seriöst menat mordförsök.

Å andra sidan är vägbomber ett känsligt kapitel för president Abbas, skriver The New York Times. 2007 hittades outlösta bomber längs hans tänkta färdväg i Gaza, sedan dess har han aldrig velat eller vågat åka dit.

TT-Reuters

ANNONS