Hamas och Fatah i fullt krig i Gaza

ANNONS
|

Det råder fullt krig mellan organiserade styrkor i Gaza. Hamas följer en målmedveten strategi för att steg för steg ta över Fatahs fästen. Islamisternas styrkor inledde i går kväll en stor-offensiv med artilleri mot tre av Fatahs stora baser i Gaza stad.

Dessförinnan hade Hamas tagit kontroll över den viktiga huvudvägen genom Gaza. Efter att ha drivit bort Fatah från norra delen av kustremsan, angrep Hamas motståndarnas ställningar i söder. Där "föll" staden Khan Younis sedan en våldsam explosion totalförstört ett högkvarter som tillhörde president Mahmoud Abbas officiella säkerhetsstyrkor, det vill säga Fatah. Upp till 13 Fatah-män dödades av den kraftiga sprängladdningen.

ANNONS

- Vi har gett upp Khan Younis men håller fortfarande ut i Rafah, sade Ziad Sarafandi, hög Fatah-officer, till nyhetsbyrån AP.

Om den här utvecklingen fortsätter är det bara en tidsfråga innan den militära makten i Gaza faller som en mogen frukt i Hamas händer. Den politiska makten har islamisterna redan. Fatahs motgångar har kommit tätt den senaste veckan. Ett 60-tal människor har dödats i striderna, de flesta från Fatah-lägret.

Hamas-milis ställer krav

Det segerrika Hamas ställde också ett förödmjukande ultimatum till Fatah, Yassir Arafats parti som under decennier var allenarådande, både politiskt och militärt, bland palestinierna: Fatahs styrkor måste lägga ned vapnen senast klockan 19 lokal tid på fredagen, annars kommer de att "räknas som efterlysta och avväpnas" av Hamas-milisen.

Fatah-männen tycks vara helt demoraliserade; deras ledare har övergivit dem. Muhammad Dahlan, en gång Gazas "starke man", är sedan länge utomlands för läkarvård, och

andra toppfigurer törs inte visa

sig i Gaza. De fruktar med rätta för sin fysiska säkerhet.

Palestinsk splittring

Utan ett snabbt eldupphör är den palestinska splittringen snart ett fullbordat faktum. Inom kort blir det inte bara Israels strikta avspärrningar som skär av Västbanken från Gaza utan också den interna palestinska schismen.

ANNONS

Det kommer att ytterligare öka misären och anarkin i Gaza. En renodlat Hamasstyre, påhejat av Iran och Syrien, lär inte få de internationella bidragsgivarna att återuppta sitt ekonomiska bistånd.

Det är ett skräckscenario med ökad fattigdom, instabilitet, raketbeskjutning mot Israel och nya israeliska inmarscher och motattacker.

President Abbas ringde upp Hamas högste ledare, Khaled Mishaal som befinner sig i exil i Syrien, och manade till eldupphör.

- Det är vansinne det som pågår i Gaza nu ... Om inte striderna upphör kommer Gaza att helt bryta samman, sade Abbas.

Hundratals palestinier har dödats i strider som flammat upp med jämna mellanrum allt sedan Hamas vann parlamentsvalet i januari 2006.

Det gamla maktpartiet Fatah, som president Abbas tillhör, har försökt slå vakt om den militära makten men tycks nu vara på väg att förlora också detta trumfkort i den interna kampen.

Både Ehud Olmert och Mahmoud Abbas har under senare tid betraktats som belägrade ledare vars politiska framtid är osäker. Men medan den palestinske presidenten tycks gå mot sin snara undergång, stärker den israeliske premiärministern sin ställning med en "dubbelseger".

Prestigeseger för Olmert

Olmert vann utan att själv deltaga två val det senaste dygnet: presidentvalet och ledarvalet i Arbetarpartiet. Hans partikamrat Shimon Peres i Kadima valdes av parlamentet, knesset, till landets president. Det var en prestigeseger för Olmert som arbetat hårt för Peres.

ANNONS

Att den gamle premiärministern och överbefälhavaren Ehud Barak gjorde comeback som ledare för Arbetarpartiet var också en framgång för Olmert. Han får nu en kvalificerad försvarsminister och en koalitionspartner som är villig att sitta kvar i regeringen "tills vidare".

Totalt sammanbrott hotar

Så Olmert kan se tiden an med tillförsikt, åtminstone till augusti när den kommission som utreder Libanonkriget lägger fram sin slutrapport - med vad som väntas bli för-ödande konsekvenser för premiärministern.

Hans motpart på den palestinska sidan, Mahmoud Abbas, kanske inte håller ut ens till augusti.

Det palestinska inbördeskriget kan leda till totalt sammanbrott för det som ännu finns kvar av självstyret på Västbanken och i Gaza.

ANNONS