Pakistanska islamister demonstrerar mot USA och Israel i Lahore på torsdagen.

Hamas: Inled en ny intifada

Palestinierna ska starta en ny intifada, ett protestuppror, mot Israel efter Donald Trumps Jerusalem-utspel. Det säger Hamasledaren Ismail Haniya enligt nyhetsbyråer. Samtidigt hävdar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ett antal andra länder också hört av sig med planer på att flytta ambassader.

Många har varnat för att president Donald Trump genom planen att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen.

Och kommentarerna är upprörda i stora delar av världen.

- President Trumps beslut riskerar att sända oss tillbaka till ännu mörkare tider än de vi redan lever i, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett nytt uttalande i Bryssel.

- Den enda realistiska lösningen bygger på två stater, med Jerusalem som huvudstad för båda, betonar Mogherini.

- Det värsta som kan hända nu är ett upptrappande av spänningarna kring de heliga platserna i Jerusalem, säger utrikeschefen, som i morgon kommer att träffa utrikesministern i Jordanien – som agerar som garant för de många heliga platserna i Jerusalem – för att diskutera situationen.

"Många" länder

Hamas-chefen Ismail Haniya manar palestinierna till en ny intifada, ett sådant uppror som senast bröt ut då den israeliske politikern Ariel Sharon hade besökt den muslimska helgedomen på Tempelberget i Jerusalem år 2000.

- Vi måste mana till, och vi måste arbeta för, en intifada mot den sionistiska fienden, säger Haniya enligt nyhetsbyråer i ett tal i Gaza.

Samtidigt på torsdagsmorgonen höll Netanyahu ett tal i Jerusalem där han meddelade att kontakter redan etablerats med "många" andra länder som också vill flytta sina ambassader från Israels ekonomiska nav Tel Aviv till Jerusalem. En del av dessa flyttar väntas enligt Netanyahu gå snabbare än USA:s, som har ett extra stort säkerhetsmaskineri runt sina beskickningar.

En flytt av USA:s ambassad väntas ta flera år, det är till och med osäkert om det kan ske innan Trumps nuvarande mandatperiod löper ut 2021.

"Ordna fred"

USA:s nära allierade Saudiarabien och Turkiet finns bland de mest kritiska rösterna till Trumps utspel.

"Kungariket har redan varnat för de allvarliga konsekvenser som en sådan oriktig och oansvarig åtgärd kan leda till", heter det från det saudiska kungahuset enligt statliga medier.

- Det är omöjligt att förstå vad ni vill få ut av detta, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, med adress Trump.

- Politiska ledare finns inte för att skapa oreda, utan att ordna fred, säger Erdogan enligt nyhetsbyråer på Ankaras flygplats, på väg till ett besök i Grekland.

- Om Trump säger "Jag är stark, därför har jag rätt", då misstar han sig.