Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beväpnade Hamasmedlemmar och en grupp skolflickor på en huvudgata i Gaza. Arkivbild.

Hamas bjuder till för palestinsk försoning

Hamas öppnar för en lösning på den decennielånga konflikten med rivalen Fatah. Den pressade islamistiska rörelsen lovar att släppa kontrollen över Gazaremsan. Men gesten till trots är det långt kvar till en palestinsk försoning.

Hamas har haft kontrollen över Gaza sedan 2007, efter att ha drivit bort styrkor lojala med den palestinska presidenten Mahmoud Abbas och hans Fatah.

Men nu ska styret på Gaza upplösas och Abbas regering välkomnas tillbaka, meddelar Hamas.

- Vi har accepterat detta som ett tecken på vår goda vilja till försoning, säger talesmannen Husam Badran till nyhetsbyrån AP.

Tanken är att man senare ska kunna hålla allmänna val på både Västbanken och Gazaremsan. Hamas löften kommer efter samtal med egyptiska företrädare i Kairo.

Trevaren välkomnas av Fatah, som dock betonar att det återstår att se om Hamas gör verklighet av löftena. Och frågan är hur allvarligt menade de är.

Egypten styr

Levnadsvillkoren på Gazaremsan, som står under israelisk blockad sedan 2007, är svåra med knapp tillgång till dricksvatten och elektricitet. Hamas styre är impopulärt och kraftigt försvagat efter tre krig mot Israel och internationell isolering.

Under de villkoren har rörelsen mer eller mindre känt sig tvungen att acceptera medlaren Egyptens krav, tror Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan.

- Den enda vägen ur den här situationen för Hamas är att få Egypten att öppna gränsen till Gaza för in- och utförsel av varor, säger han till TT.

- Den som dikterar händelseutvecklingen här är Egypten.

Flera tidigare försök till palestinsk försoning har misslyckats. Den gången man kommit närmast var 2011, även då efter egyptiska medlingsförsök. Liksom nu talades det om allmänna val och enhetsregering – men trots ett avtal hände i slutändan ingenting på marken.

Starka motsättningar

En av de stora stötestenarna som ligger ivägen för återföreningen är hur kraven på kompensation från anhöriga till offren för den väpnade konflikten mellan Fatah och Hamas 2007 ska hanteras.

- Där har det rört på sig lite grann, efter att man börjat komma överens om hur mycket pengar familjerna ska få, och varifrån medlen ska tas, säger Björn Brenner.

Den andra, och betydligt svårare, knäckfrågan är att få de båda sidornas säkerhetsstyrkor att kunna samarbeta under ett palestinskt styre.

- Det var just de som stred mot varandra 2007. Och de står lika långt ifrån varandra i dag, säger Björn Brenner.

- Slutsatsen är att man även denna gång är väldigt, väldigt långt ifrån att få se allmänna val och ett maktöverlämnande av Hamas.