Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rökpelare stiger upp efter israeliska flyganfall mot staden Gaza.

Hamas: Avtal om vapenvila i Gaza

Israel har genomfört sina mest omfattande flyganfall mot Gaza sedan Gazakriget 2014, samtidigt som en skur av raketer och granater avfyrats mot södra Israel från den palestinska enklaven. Enligt palestinska uppgifter har Israel och Gazas väpnade grupper gjort upp om vapenvila.

Hamas talesman Fawzi Barhoum säger till nyhetsbyrån Reuters att Egyptens försök att stoppa upptrappningen av våldet har krönts med framgång. Även Islamiska Jihad säger att en vapenvila har uppnåtts.

Några officiella israeliska reaktioner har inte kommit. En företrädare för den israeliska militären säger att "bara fakta på marken kommer att styra vårt fortsatta svar".

Värsta sedan 2014

Mer än 40 mål med anknytning till den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas attackerades under lördagen, enligt den israeliska militären.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Hamas har tilldelats "det hårdaste slaget" sedan 2014 och att Israel kommer att intensifiera attackerna om det behövs.

Två palestinska tonåringar, 15 och 16 år, dödades när israeliskt flyg attackerade en byggnad i staden Gaza, uppger hälsodepartementet i Gaza.

Brinnande vätska

Samtidigt har mer än 100 raketer avfyrats mot södra Israel från den palestinska enklaven, uppger israelisk militär. Fyra israeler fick lindriga skador när deras hem i Sderot träffades av en raket från Gaza, rapporterar tidningen Haaretz.

Dagliga attacker mot israeliskt territorium sker också genom att ballonger och drakar med brinnande vätska skickas över gränsen från Gaza.

Upptrappningen av våldsamheter kommer efter fredagens sammandrabbningar på Gazaremsan, där en palestinsk tonårspojke sköts till döds och ytterligare en man i 20-årsåldern senare avled på lördagen till följd av skottskador. I samband med oroligheterna skadades även en israelisk soldat och 220 palestinier.

Försöker lugna

Egypten och andra internationella aktörer håller kontakt med Israel och regimen i Gaza för att lugna ner situationen, uppgav tidigare en palestinsk tjänsteman för Reuters. Kairo har inte kommenterat uppgifterna.

Gazaremsan har upplevt en flera månader lång period av oro och våldsamheter i samband med att palestinierna demonstrerat mot Israels blockad och för att få återvända till de landområden som de fördrevs eller flydde ifrån när Israel bildades 1948.