Över en halv miljon människor demonstrerade i centrala London.
Över en halv miljon människor demonstrerade i centrala London.

Halv miljon deltog i brexitdemonstration

Brexit närmar sig. Då gick en halv miljon britter ut på Londons gator och krävde en ny folkomröstning om Storbritanniens EU-framtid.

ANNONS
|

Över 100000 människor väntades delta i marschen mot Westminsterpalatset där parlamentet har sitt säte, skriver The Guardian. Enligt arrangörerna blev det till slut närmare 570000 demonstranter som tågade genom den brittiska huvudstaden för att kräva en omröstning om det slutliga utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.

- Det här är den näst största demonstrationen det här århundradet, efter den miljon som uppskattats ha protesterat mot kriget i Irak 2003, säger en talesperson för gräsrotsorganisationen Folkets röst till The Guardian.

ANNONS

Många av deltagarna demonstrerade inte bara för en omröstning om utträdesavtalet – utan även mot brexit helt och hållet.

- Regeringen har inte mandat att fundamentalt förändra landet över en natt. Innan vi faktiskt röstade borde vi ha blivit bättre informerade, och vi borde ha uppmärksammats på vad det faktiskt betyder att lämna, säger aktivisten Adam Bradford till The Guardian.

Peter Andrews, som tillsammans med 500 andra rest till London med gruppen Bath för Europa, är inne på samma spår.

- Att lämna Europa är den dummaste idén som jag någonsin stött på. Den kommer att förstöra mina barns framtid och det kommer att förstöra min framtid, säger han.

TT

Fakta: Folkets röst

Gräsrotsrörelsen Folkets röst består av en mängd olika grupper, varav de flesta är för EU. Bland anhängarna återfinns bland andra Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair och Londons borgmästare Sadiq Khan.

Källa: The Guardian

ANNONS