Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Haiti öppnar tusentals evakueringscenter

Stormen Matthew drar vidare, och förväntas nu nå Haitis södra kust, med kraftiga skyfall och livshotande jordskred. Haiti svarar med att ställa upp tusentals evakueringscenter, och människor evakueras med båt från avlägsna öar.

Orkanen rör sig nu bort från colombianska kusten, och väntas dra in över Jamaicas södra kust, vid huvudstaden Kingston och örikets enda oljeraffinaderi, under måndagen.

Samtidigt förväntas stormen nå södra Haiti, det fattigaste landet i Amerika med nästan 11 miljoner människor, varav många bor i bräckliga bostäder, och tusentals fortfarande bor i tält efter en tidigare jordbävning. 

Extrema skyfall väntas

Stormen förväntas dra in över Haiti med med kraftiga skyfall på upp till 1000 millimeter, som kan utlösa livshotande jordskred och översvämningar, uppger NHC.

- Överallt där epicentrum passerar kan man vänta sig de värsta av vindar och det är vad som förväntas hända för den västra spetsen av Haiti, säger orkanspecialisten John Cangilosi, till Associated Press.

- Det innebär stora bekymmer med regn där och även en stor oro för stormvågor, säger han. 

Tusentals evakueringscenter sätts upp

Som ett resultat har Haitis regering öppnat 1 300 evakueringscenter i hela landet, tillräckligt för att hålla upp till 340 000 personer. Man har också börjat evakuera invånare med båt från avlägsna öar inför att orkanen ska dra in över landet. 

Värsta på flera år

Matthew är den hårdaste stormen som dragit in över Karibien på flera år och ovädret hotar att orsaka stor materiell förstörelse och kraftiga översvämningar.

Orkanen, med en vindhastighet på 69 meter per sekund, eller 240 kilometer i timmen, har nedgraderats till kategori fyra, den näst högsta på den så kallade Saffir-Simpson-skalan, enligt USA:s orkancenter NHC.

Matthew är enligt NHC den starkaste orkanen sedan Felix 2007.

Förutom Jamaica och Haiti hotas även Kuba av ovädret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.