"Haiders älskare" väcker partiets ilska

ANNONS
|

Natten till söndag blir det ett år sedan Haider med 1,8 promille alkohol i blodet kraschade i 142 kilometer i timmen på en 70-väg i hemstaden Klagenfurt.

Minnesdagen väntas samla tiotusentals människor. På fredagen invigde änkan Claudia Haider en utställning över sin mans liv och politiska gärning.

Allt detta hamnade dock i skymundan av att "René" inför ettårsdagen låtit sig fotograferas vid olycksplatsens minnessten och berättat för tyska Bild om sina åtta år med partiledaren – och vad som hände timmarna innan Haider en sista gång satte sig i sin VW Phaeton.

- En toapapperstidning, rasade en vredgad Gerald Grosz, vice ordförande i Framtidsförbundet BZÖ som grundades av Haider.

ANNONS

Partiet anklagar Bild för att medvetet ha hållit på historien till minnesdagen.

Tre gånger i veckan

Den 31-årige servitören säger att förhållandet började med att Jörg Haider bjöd på en drink. De brukade ses minst tre gånger i veckan i samband med att Haider övernattade i Klagenfurt i stället för att åka hem till familjens hus i en dal söder om staden.

- I min mobil har jag fortfarande hans privata mobilnummer lagrat. Jag ska aldrig radera det.

Jörg Haider var 28 år äldre, men åldersskillnaden var inget problem för René.

- Jörg var för sin ålder en mycket attraktiv man.

Partiledaren beskrivs som den mest positiva människa man kan tänka sig.

- Redan klockan sju sjöng han i badrummet.

Om historien är sann kastar den ljus över de timmar som polisen inte lyckats kartlägga under Haiders sista kväll. René hävdar att de hade sex vid två tillfällen under kvällen.

En och en halv timme före olyckan ska Haider helt nykter ha lämnat Renés lägenhet och begett sig till en bar för homosexuella.

- Jag kan inte förstå hur han kom upp i så mycket promille. Jag såg honom aldrig med något starkt, han drack bara vitt vin.

ANNONS

René anklagar sig själv för Haiders död. Partiledaren ska ha ringt klockan kvart i ett och frågat om han ville sova hos honom – men det passade inte.

- Hade jag gjort det, skulle han ha varit i livet.

Hustrun förnekade

Jörg Haider levde på ytan ett traditionellt familjeliv och hade två döttrar. Efter hans död sa dock flera politiska journalister att de kände till hans bisexuella läggning.

Claudia Haider har dock bestämt hävdat att hennes man inte hade någon sådan dragning, att de skrattat tillsammans åt ryktena och att hon direkt skulle ha tagit ut skilsmässa om de varit sanna.

Partiets dåvarande andreman, 28-årige Stefan Petzner, har tidigare pekats ut som Haiders älskare – särskilt sedan han i en intervju efter dödsolyckan kallat Haider för sin "lebensmensch".

Det blev senare av österrikarna framröstat som "Årets ord". Det betyder rakt översatt "livsmänniska", men "livskamrat" eller "levnadsvän" ligger närmare på svenska. Det tyska uttrycket används både för en intim samvaro och för en intellektuell relation.

Blev känd utanför Österrike när hans högerradikala Frihetspartiet blev näst störst i valet 1999.

Frihetspartiet kom då med i regeringen, vilket ledde till att övriga EU-länder bojkottade Österrike.

Skälet var Haiders invandringsfientliga retorik och överslätande uttalanden om nazismen.

För fyra år sedan lämnade Haider partiet och bildade istället Framtidsförbundet BZÖ.

I valet ifjol fick BZÖ 11 procent och Frihetspartiet 18 procent.

ANNONS