Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskare: ”Till och med enstaka fall av skadligt starka ljud kan orsaka skador.” Bild: Aaron Favila
Forskare: ”Till och med enstaka fall av skadligt starka ljud kan orsaka skador.” Bild: Aaron Favila

Hörlurar kan orsaka hörselskador – över en miljard unga i riskzon

En ny studie visar att över en miljard unga som lyssnar på starkt ljud i sina hörlurar riskerar att drabbas av tinnitus och annan hörselnedsättning senare i livet, rapporterar The Guardian.

Hörlurarna har genom åren blivit människors bästa vän. Man kan se dem överallt: i kollektivtrafiken, på gymmet, på stan och på jobbet. Men frågan är hur bra det är att lyssna på musik och starka ljud under en längre tid.

Det är något som en grupp internationella forskare, ledd av akademiker på universitetet i South Carolina i USA, har forskat mer om. Och nyligen publicerade de studien på den amerikanska tidskriften BMJ Global Health.

Forskarna har analyserat drygt 19 000 personers musikvanor runt om i världen samt ett tiotal tidigare studier som har publicerats mellan år 2000 och 2021.

Det man har kunnat konstatera är att drygt 24 procent av alla 12- till 34-åringar, som deltog i studien, utsätts för skadligt starkt ljud i sina hörlurar.

Över en miljard unga i riskzon

– Till och med enstaka fall av skadligt starka ljud kan orsaka skador på hörselsystemet. Det kan visa sig som tillfällig eller permanent tinnitus och/eller förändringar i hörsel, ska forskarna ha sagt enligt The Guardian.

Forskarna berättade vidare att skadorna som har dykt upp i ung ålder kan leda till att hörseln förvärras med tiden, och att personerna blir mer sårbara för åldersrelaterad hörselnedsättning senare i livet.

– Osäkra lyssningsmetoder är mycket utbrett över hela världen och över en miljard unga människor riskerar att drabbas av hörselnedsättning, sade forskarna, enligt The Guardian.

I studien framkom det också att alla 12- till 34-årignar utsätts för starkt ljud på nattklubbar och barer, men forskarna tillade att det var ett ”påstående” som man inte har kunnat fastställa helt än.

LÄS OCKSÅ: Hörselimplantat och stark vilja har hjälpt Jacob till ett gott liv

LÄS OCKSÅ: Far och son hörselskadades i derbyt mellan AIK och Djurgården

LÄS OCKSÅ: Hörselnedsättning riskfaktor bakom demens

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.