Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett fåtal människor har tagit sig ut för att ta ut pengar i staden Codogno i norra Italien. Bild: Luca Bruno

Högsta beredskap mot virus i Sydkorea

Sydkorea utfärdar nu högsta beredskap för att stoppa coronavirusets framfart.
Och det värst drabbade samhället i Italien har förvandlats till en "spökstad".

Sydkorea inför "högsta beredskap" med anledning av coronavirusets spridning, meddelar president Moon Jae-In efter ett regeringssammanträde.

Landet står vid ett "avgörande vägskäl", anser presidenten.

– De närmaste dagarna blir avgörande, säger han.

Sydkorea är just nu är det näst värst drabbade landet i världen. Över 100 nya bekräftade fall tillkom på söndagen och dödssiffran har stigit till fyra personer. Sammanlagt har över 550 människor smittats.

I Europa är Italien det land där flest antal rapporterats. Varken in- eller utresor tillåts till områden som anses vara extra utsatta. Ett tiotal städer berörs av åtgärderna.

Värst är det i regionen Lombardiet i norra Italien där 39 fall bekräftats. Skolor och företag har stängts och flera Serie A-matcher i fotboll har stoppats.

"En spökstad"

I staden Codogno, centrum för utbrottet, i Lombardiet ekar gatorna tomma

– Det är en spökstad. Det är hemskt, säger Paola, en ung kvinna som promenerar längs en övergiven gata i staden, till AFP.

– Folk har stängt in sig i sina hus, ingen är ute.

Det var i den kinesiska provinsen Hubei som viruset, som fått namnet sars-cov-2, först upptäcktes i december. Närmare 650 nya fall konstaterades under söndagen men spridningen utanför provinsen avtar. Endast ett knappt 20-tal nya infektioner bekräftades utanför Hubei, rapporterar Reuters med hänvisning till Kinas hälsomyndighet.

Högre risk för äldre

Från Kina har viruset spridit sig till 26 andra länder.

I Iran har fem personer dött och ett 30-tal smittats. Och det är just utbrotten utan klara omständigheter som oroar WHO och experter.

– Det räcker med ett enda område till där det bara dyker upp från ingenstans. Jag väntar bara på att nästa land ska dyka upp, där man har fyra, fem smittade utan klar koppling till Kina, sade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till TT i lördags.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är dödligheten bland de rapporterade fallen två procent. Äldre löper en högre risk medan relativt få barn insjuknat.

Anna Hansson/TT

Ola Westerberg/TT

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.