Höghus evakuerades i Köpenhamn – riskerade att blåsa omkull

Drygt 280 personer i tre olika höghus i Köpenhamn uppmanades att lämna sina hem inför stormen Ottos framfart.
Byggnaderna riskerade att rasa i de hårda vindarna, rapporterar Sjællands Nyheter.

ANNONS
|

När stormen Otto närmade sig Danmarks huvudstad Köpenhamn valde bostadsbolaget KAB att evakuera tre av sina höghus, som enligt Sjællands Nyheter riskerade att ”rasa”.

– Våra boendens säkerhet är av största vikt för oss. Vi har fått besked om att kvällens storm kan nå kritiska vindhastigheter vad gäller byggnadernas stabilitet och därför måste de boende givetvis ta sig bort därifrån, säger Sanne Kjær, kundansvarig på KAB, vid en pressträff.

– Vi gör allt vi kan för att de ska känna sig trygga och omhändertagna under denna tid, som naturligtvis inte är rolig. Därför jobbar vi också intensivt för att de boende ska få tillfälliga bostäder så fort som möjligt, fortsatte Kjær.

ANNONS

Har tidigare bedömts som vindkänsliga

Enligt tidningen ligger höghusen i fråga i Bellahøj strax nordväst om Köpenhamns stadskärna, och totalt omfattades 280 personer av evakueringsbeslutet.

Byggnaderna har vid tidigare inspektioner bedömts som särskilt vindkänsliga, skriver Sjaellands Nyheter. Som mest ska de vara säkra vid vindhastigheter om 13 sekundmeter, långt under de hastigheter som stormen Otto väntades uppnå.

De boende som uppmanades att evakuera ska alla ha meddelats via sms på fredagsmorgonen och bussades sedan till ett hotell i staden fram till att stormen dragit förbi. Området kring byggnaderna spärrades av under tiden som evakueringen genomfördes.

Öresundsbron stängdes

Men det var inte bara i Bellahøj som Otto utgjorde en risk för människor. Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn stängdes under fredagseftermiddagen och kvällen för trafik.

Bron stängdes strax efter 17.30 på fredagen och öppnades igen strax före klockan 03 under natten till lördag. I en uppdatering skriver man dock att ”vindkänsliga fordon inte rekommenderas att köra över bron”.

De senaste uppdateringarna om bron går att läsa på Öresundsbrons hemsida.

Nedan kan du via en interaktiv karta följa vindhastigheterna.

LÄS MER:Stormen Otto på väg – Västtrafik ställer in tåg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS