Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Greklands premiärminister Alexis Tsipras ska ha bett koalitionspartnern Panos Kammenos att sparka sin namne Dimitris Kammemos från den nya regerigen.

Högerpopulist sparkad av Tsipras

Högerpopulisten Dimitris Kammenos har fått sparken ur Greklands nya regering. Han fick bara tolv timmar på en post som biträdande minister. Omstridda uttalanden i sociala medier ligger bakom beslutet.

Kammenos ska bland annat på sin Facebook-sida ha lagt ut en manipulerad bild på porten till Auschwitz, de tyska nazisternas dödsläger. På bilden ska texten på skylten över porten ha ändrats från "Arbete ger frihet" (på tyska) till "Vi stannar i Europa" (på grekiska). Han ska även, rapporterar grekiska medier, ha gjort rasistiska och homofobiska uttalanden på Facebook.

På ett Twitter-konto - som plockades bort före onsdagens utnämning av Kammenos till biträdande minister - ska han även ha påstått att Israel låg bakom attacken mot USA den 11 september 2001 och att de 2 500 judar som jobbade i World Trade Center inte gick till jobbet den dagen.

Skyllde på personal

Kammenos, som under sina tolv timmar i vänsterledaren Alexis Tsipras nya koalitionsregering var utnämnd till statsråd med ansvar för infrastruktur, transport och IT, tillhör det högerpopulistiska Oberoende greker (Anel). Sedan en våg av kritik mot Kammenos utnämning vällt ut i sociala medier försökte den sparkade politikern försvara sig med att det var hans personal som hade stått för en del av de omstridda uttalandena. Han bad även om ursäkt om någon blivit förolämpad.

Distanserade sig

Anel fick 3,7 procent i nyvalet i söndags. Partiet leds av Panos Kammenos, som sent i onsdags kväll - på sitt Twitter-konto - distanserade sig från partikamraten med samma efternamn genom att kräva en utredning av vem som ansvarar för de anti-semitiska uttalandena.

Dimitris och Panos Kammenos är inte släkt.

Partiledarens avståndstagande ska enligt grekiska medier ha kommit sedan Tsipras från ett toppmöte i Bryssel kontaktat Anel-ledaren och påpekat att det kanske borde ersätta Dimitris Kammenos. Denne valde till slut själv att meddela sin avgång.