Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Högerextremister kan ligga bakom bombdåd

Åklagare tror att de tre brev där islamister tog på sig attentatet mot Borussia Dortmunds spelarbuss är falska, uppger Reuters. Enligt åklagaren kan det vara högerextremister som skrivit breven, skriver nyhetsbyrån.

Enligt tidningen tyska tidningen Bild har en utredare sagt till tidningen att de finns övergripande omständigheter kring händelsen som leder till att det är mest troligt att förövarna har en högerbakgrund.

Den tyska tidningen Tagespiegel uppgav på sin sajt på fredagen att de hade fått ta emot ett anonymt högerextremt e-postmeddelande som tog på sig ansvaret för tisdagens attack. Enligt tidningen refererade meddelandet till Adolf Hitler, kritiserade mångkultur och förvarnade om en ny attack 22 april.

LÄS MERAttentat i Dortmund misstänkt terrordåd

Tre explosioner

Det var i tisdags som spelarbussen skakades av tre explosioner när laget var på väg för att spela den första Champions League-kvartsfinalmatchen mot Monaco.

I närheten av bussen hittades tre likalydande texter, skrivna på tyska, som tar på sig dådet.

Där uppgavs bland annat krav på att tyska stridsflygplan ska dras tillbaka från Syrien, och att den amerikanska flygbasen Ramstein i södra Tyskland ska stängas.

LÄS MER: Stora tveksamheter kring Dortmundattack

Ingen allvarligt skadad

Terrorexperteren Georg Mascolo ställde sig under onsdagen tveksam till brevens äkthet när han intervjuades i nyhetsprogrammet Tagesschau.

- Att IS skulle ha intresse av att stänga en amerikansk luftbas i Tyskland, det är första gången jag hör det. Vi ska inte utesluta att det finns helt andra skäl till dådet, sade Georg Mascolo.

Ingen skadades allvarligt i dådet, men den spanske försvararen Marc Batra fick splitter i ena armen och tvingades till en handledsoperation.

En person greps initialt misstänkt för dådet, men åklagarna har inte kunnat bevisa att han var inblandad i attacken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.