Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen som misstänks för mordet på den tyske politikern Walter Lübcke uppges ha erkänt. Arkivbild från Lübckes begravning den 13 juni.

Högerextremist erkänner tyskt politikermord

Mannen som misstänks för mordet på den tyske politikern Walter Lübcke har erkänt, rapporterar tyska medier. Han säger sig ha agerat ensam. Myndigheterna fortsätter granska hans band till nynazistiska miljöer.

Lübcke hittades död, skjuten i huvudet, vid sitt hem utanför staden Kassel den 2 juni. Två veckor senare meddelade polisen att man utredde ett politiskt motiv till mordet och kort därpå att man gripit en man.

Den federala åklagaren höll en dragning för ett utskott i det tyska parlamentet på onsdagen och berättade om erkännandet. Utskottets medlemmar har vidarebefordrat till tyska medier att 45-åringen säger sig vara helt ensam i sin gärning.

Det utreds dock fortfarande om han hade några medgärningsmän.

- Vi kommer också att utreda noggrant i vilka kretsar han rört sig i närtid och under de senaste åren, säger den tyske inrikesministern Horst Seehofer, efter dragningen i parlamentet.

- Klarläggandet av detta politiska mord är inte över.

Den misstänkte greps efter dna-träffar och har ett långt förflutet i olika grupperingar inom den tyska våldsbejakande högerextremismen. Han har tidigare dömts för våldsbrott med främlingsfientliga motiv.

Walter Lübcke blev en måltavla för den tyska ytterhögern i samband med flyktingkrisen 2015, då han försvarade regeringspartiet CDU:s flyktingvänliga politik, och mottog dödshot vid flera tillfällen.