Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Högerextrema demonstranter går igenom Charlottesville i Virginia efter lördagens manifestation.

Högerextrema i USA mobiliserar

Med den våldsamma demonstrationen i Charlottesville i ryggen planerar USA:s vita nationalister och andra högerextrema grupper nya manifestationer, närmast i Boston. Grupperna vädrar morgonluft under president Donald Trump, enligt analytiker.

Helgens högerextrema manifestation i Virginia, där en motdemonstrant dödades och flera skadades i en bilattack, har skapat rubriker världen över. Att USA:s president Donald Trump först i måndags uttryckligen fördömde nazister och Ku Klux Klan-anhängare har kritiserats brett – men i vissa läger setts som uppmuntrande.

- Jag tar honom (Trump) inte på allvar. Det lät så ihåligt och andefattigt, säger Richard Spencer, som ses som de högerextrema så kallade alt-right-rörelsernas ideolog, om fördömandet som han avfärdar som "kumbaya nonsens" enligt webbtidningen Huffington Post.

Taggade motdemonstranter

Matthew Heimbach, som leder vita nationalistiska och antisemitiska Traditionalist Workers Party, säger samtidigt att hans organisation i höst kommer att vara "mer aktiv" än någonsin förut, skriver nyhetsbyrån AP. Heimbach dömdes nyligen till böter och villkorligt fängelse för övergrepp mot en demonstrant vid ett kampanjmöte för Donald Trump i fjol, enligt Southern Poverty Law Center som övervakar hatbrott i USA.

Heimbachs grupp är en av flera likasinnade som nu vill få ut sitt budskap. Högerextrema grupper planerar manifestationer i bland annat Virginia och Texas. Och Richard Spencer har sökt tillstånd för att få tala på ett universitet i Florida i september.

I Boston i Massachusetts har protester redan ägt rum mot vad arrangörerna kallar en "manifestation för yttrandefrihet" som är planerad till lördag. Den arrangeras av högerextremisten Jason Kessler, en av dem som låg bakom protesten i Charlottesville. I Bostonmedier finns bilder på motdemonstranter med plakat med texter som "Inga nazister, ingen KKK".

- Vi försöker massmobilisera, säger en anonym kvinna som engagerat sig mot högerextremisterna till tidningen Boston Herald.

- Boston är mitt hem och de kommer hit. Jag vill försvara mitt hem.

Under "attack"

Den spretiga tillväxt av högerextrema grupper som pågår i USA närs dels av sociala medier och dels av ett Vita huset med Steve Bannon som chefsstrateg. Bannon var, innan han började jobba för Trump, chef för nyhetssajten Breitbart som beskrivits som en plattform för alt-right-rörelserna.

Alt-right, i sin tur, är ett paraplybegrepp för den skara av högerextremistiska rörelser som gemensamt bekänner sig till teorier om vit överhöghet. Många av dess företrädare anser att de "attackerats" av multikulturella krafter och att deras ställning som vita undermineras av det "politiskt korrekta". Vissa grupper är antisemitiska, andra öppet rasistiska eller kvinnofientliga.

Lägg därtill äldre nynazistiska eller rasistiska grupper, som Ku Klux Klan, och de högerextrema milisgrupper som under flera år funnits i USA, så går det att bilda sig en uppfattning om deltagarna i extremhögerns samlingar. Milisgrupperna ser, till skillnad från hatgrupperna, ofta staten som sin främsta fiende. De fruktar bland annat att USA:s federala styre ska tvinga invånarna att ge upp sina fri- och rättigheter, främst rätten att bära vapen.

Hundratusentals

USA:s extremhögergrupper uppskattas i nuläget ha tiotusentals medlemmar och tyst stöd från hundratusentals.

- De rider på en våg av Trumprelaterad rasism, säger Spencer Sunshine vid tankesmedjan Political Research Associates, som forskar på högerextrema grupper, till nyhetsbyrån AFP.

Det återstår att se hur en sådan våg tas emot av allmänheten.