Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jana Elementary School ligger mitt i flodområdet Coldwater Creek, där man tillverkade vapen under andra världskriget. Området är känt för att ha förorenats av kärnavfall som dumpades nära en bäck som rinner ut i Missourifloden. Bild: Christian Gooden
Jana Elementary School ligger mitt i flodområdet Coldwater Creek, där man tillverkade vapen under andra världskriget. Området är känt för att ha förorenats av kärnavfall som dumpades nära en bäck som rinner ut i Missourifloden. Bild: Christian Gooden

Höga halter av radioaktivt avfall hittat på skola i USA

På en grundskola i amerikanska Missouri har mer höga halter av radioaktivt material hittats. Nivåerna är så höga att de utgör en risk för människors hälsa.

En grundskola i Missouri, USA, skakas efter beskedet att man upptäckt halter av radioaktivt avfall i området som överstigit den tillåtna gränsen mer än 20 gånger, vilket AP rapporterar.

Jana Elementary School ligger mitt i flodområdet Coldwater Creek, där man tillverkade vapen under andra världskriget. Området är känt för att ha förorenats av kärnavfall som dumpades nära en bäck som rinner ut i Missourifloden. I över 20 år har man arbetat på platsen för och försökt städa upp efter avfallen.

I augusti tog ett företag som specialiserar sig på miljöanalyser nya prover i området för att undersöka nivåerna av det radioaktiva avfallet. De tog även tester på jord, damm och växter vid skolans område.

Resultaten skulle senare visa sig vara långt ”långt över förväntningarna”.

Proverna visade att halterna för radioaktiva isotoper av bly, polonium och radium låg runt 22 gånger över gränsen för vad som är accepterat. Även dammproverna som togs inne på skolan visade sig vara förorenade.

Skolan utreder åtgärder

Redan 2018 började man ta tester i området som visade att det fanns nivåer av kontaminering, men årets prover chockade både skolan och boende i området.

Rapporten som sammanställts efter provtagningarna uppger att det finns en risk för ”svåra skador” om dessa ämnen inhaleras eller konsumeras. När Ashley Bernaugh, ordförande för Jana föräldraförening, läste rapporten bekräftade den hennes värsta farhågor.

– Jag var knäckt, säger Ashley Bernaugh, som har en son på skolan, till AP.

– Det låter så klyschigt, men det tar andan från dig.

Nu håller både kommunen och skolan på att utreda vilka åtgärder som behövs tas till för att säkerställa människornas hälsa i området.

– Våra elever och anställdas säkerhet är vår allra högsta prioritering, säger skolstyrelsens ordförande Betsy Rachel.

Att utsättas för radioaktivitet kan skada kroppen och ibland kan effekterna först märkas av längre fram i tiden. Höga doser av radioaktiv strålning kan märkas av direkt, men om man utsätts av små doser under en längre period ökar riskerna för att bland annat utveckla cancer.

LÄS OCKSÅ: Radioaktivt dammoln spreds på Barsebäck

LÄS OCKSÅ: Kärnvapen i Ukraina – så kan Sverige drabbas

LÄS OCKSÅ: Regeringen tillåter ökat förvar av kärnavfall

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.