Israeliska bosättare protesterade i torsdags mot att 88 palestinska familjer efter fem år ska få tillträde till den gata i Hebron där de bor.
Israeliska bosättare protesterade i torsdags mot att 88 palestinska familjer efter fem år ska få tillträde till den gata i Hebron där de bor.

Hårt tryck på USA och Israel

ANNONS
|

Det lär inte utbryta någon akut kris under toppmötet med två nyvalda ledare. Vänskapen och intressegemenskapen mellan USA och Israel är grundmurade.

Men med Barack Obama som president är det inte lika självklart att USA visar sig lika förstående till den israeliska politiken som under företrädaren George W Bushs tid.

Obama kräver att hans gäst klart och tydligt ska säga att han accepterar tanken på en palestinsk stat, något som är en grundsten i alla de planer för israelisk-palestinsk fred som varit i omlopp de senaste decennierna.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu har hittills vägrat att uttala de förlösande orden. Han påpekar att det ändå inte har blivit mycket av alla fredsplaner trots att tidigare israeliska ledare gått med på en tvåstatslösning.

ANNONS

Iran ett dödligt hot

Netanyahu kräver att Obama ska ta i med hårdhandskarna mot Iran och dess atomprogram, i första hand med hjälp av skärpta ekonomiska sanktioner. Israel anser att ett Iran med kärnvapen är ett dödligt hot mot hela Mellanöstern och i synnerhet mot den judiska staten, som den iranska ledningen säger sig vilja utplåna.

Den israeliske ledaren vill försöka övertyga Obama om att Iran är högsta prioritet och att den palestinska frågan kan vänta. Och framför allt vill Netanyahu inte att de båda frågorna ska kopplas ihop.

Men Obama ser just en sådan koppling. Han gör klart att han vill sträcka ut en försoningens hand till arabvärlden efter Bushs minst sagt spända förhållande till länderna i Mellanöstern. Obama har också inlett en dialog med Iran - och skickade häromveckan ett sändebud till Israel som varnade israelerna för att slå till militärt mot Iran på egen hand utan amerikanskt godkännande.

Båda länderna är eniga om hotet från Iran, men de ser olika vägar att möta det.

-Om Israel ska få det stora stöd de söker gentemot Iran kan de inte stå vid sidan om när det gäller palestinierna och fredsansträngningarna. Frågorna hänger ihop, sade USA:s utrikesminister Hilary Clinton nyligen.

ANNONS

Fredsplan i Kairo i juni

I början av juni ska Obama hålla ett stort "linjetal" i Kairo, riktat till den muslimska världen. I det väntas han presentera en ny fredsplan. För att den ska få någon trovärdighet och för att samtalen med Iran ska ha någon chans att lyckas måste den avsomnade israelisk-palestinska fredsprocessen komma i gång igen, anser den nya USA-administrationen.

Trycket är därför stort på Netanyahu. USA kräver inte bara att han ska uttala sig för en tvåstatslösning utan också vidta åtgärder på fältet. I åratal har Israel lovat USA att avveckla ett hundratal utposter på Västbanken som också enligt israelisk lag är olagliga, men hittills har inget hänt.

-Vi kan inte samtala i evighet ... vid en viss tidpunkt måste åtgärder vidtas så att folk ser framsteg på fältet. Och det är något vi förväntar oss ska ske under de kommande månaderna, sade Obama efter ett möte med Jordaniens kung Abdullah häromveckan.

Netanyahu säger att han i första hand vill satsa på att förbättra palestiniernas ekonomiska villkor. Hans anhängare påpekar att premiärministern kan vara flexibel och att han faktiskt har gjort eftergifter till palestinierna.

-Det senaste avtalet mellan oss och palestinierna, Wye-avtalet om Hebron, skrevs under för mer än tio år sedan när Netanyahu var premiärminister förra gången, sade israeliske utbildningsministern Gideon Saar igår.

ANNONS

Inget förhandlingskort

Inom den israeliska oppositionen finns politiker och fredsaktivister som hoppas att USA under Obama ska få i gång fredsprocessen igen.

-Om Obama är beslutsam finns det hopp. Utan USA kommer inget att hända. De behöver inte utöva påtryckningar, bara klart uttala sina intressen, säger Yossi Beilin, tidigare vänsterpolitiker och fredsförhandlare, till GP.

-En majoritet på båda sidor är för en tvåstatslösning. Netanyahu tror att det är ett förhandlingskort som han kan spela ut och få någonting i gengäld. Ingen kommer att ge honom något. Den lösningen är accepterad sedan många år, till och med av hans företrädare som Likud-premiärminister, Ariel Sharon, säger Beilin.

I ett av den israeliska televisionens mest populära satirprogram visades i fredags kväll en scen där "Netanyahu" lovade att säga orden "två stater till två folk". Men hur han än försökte och hur mycket uppmuntran han än fick, lyckades han inte uttala den klassiska formuleringen.

Sannolikt kommer inte heller den verklige premiärministern att få dessa ord över sina läppar när han under måndagen träffar sin värd i Vita huset.

ANNONS