Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hårt pressad May backar om äldrekostnader

Theresa Mays försprång i opinionsmätningarna har minskat dramatiskt. Den nu hårt pressade toryledaren har tvingats backa om ett hårt kritiserat förslag om kostnader för äldrevård.

När Storbritanniens premiärminister Theresa May bad parlamentet att utlysa ett nyval hade Konservativa partiet, även kallat Tories, ett synbart ointagligt försprång i opinionen. Bedömare talade om en jordskredsseger helt jämförbar med när dåvarande toryledaren Margaret Thatcher fick en överväldigande majoritet med 144 mandat i valet 1983.

Men på kort tid har Mays försprång på 20 procentenheter mer än halverats, visar flera mätningar. Avståndet mellan Tories och det största oppositionspartiet, socialdemokratiska Labour, är nu ensiffrigt. Bara nio procentenheter skiljer de båda partierna, enligt en mätning som publicerades på måndagen.

Värsta felsteget

I ett valtal i Wales tvingades Theresa May backa från ett hårt kritiserat förslag om finansieringen av äldreomsorgen, som presenterades i partiets valmanifest förra veckan.

Förslaget pekas redan ut som det värsta felsteget – åtminstone hittills – i valrörelsen.

Tories vill flytta en större andel av kostnaderna för en allt större andel åldrande befolkning från skattebetalarna till de "som har råd att betala själva". Förslaget mötte snabbt farhågor om att dödsbon skulle tvingas sälja tillgångar som bostäder för att kunna betala för äldreomsorgen i efterhand.

Lovar ett tak

I sitt tal lovade May att det kommer att finnas ett tak för hur mycket varje person måste betala. Samtidigt anklagade hon politiska motståndare och medier för att ha förvrängt förslaget.

Men uppmärksamma journalister noterade att det inte funnits något förslag om ett tak i partiets valmanifest och pepprade premiärministern med frågor om just detta.

- Ingenting har förändrats, upprepade en märkbart pressad Theresa May tre gånger som svar på journalisternas frågor.

Oppositionen tog tillfället i akt att rikta en rejäl känga mot toryledarens omsvängning.

- Det här är ett svagt och instabilt ledarskap. Man kan inte lita på Tories. Om det här är hur de hanterar sitt eget valmanifest, hur ska de då klara av brexitförhandlingarna? säger Labours valkoordinator Andrew Gwynne.